Prețurile biletelor de tren s-ar putea majora din nou anul viitor. CFR Călători va lua o decizie în funcție de creșterea inflației

CFR Călători poate majora prețul biletelor în 2023, dacă inflația va crește foarte mult și în funcție de subvenția primită în bugetul viitor.

04 oct. 2022, 20:37
Prețurile biletelor de tren s-ar putea majora din nou anul viitor. CFR Călători va lua o decizie în funcție de creșterea inflației

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a afirmat după audierile din comisia de specialitate a Camerei Deputaților că: „În legislație se spune că majorarea prețurilor este impusă de rata de inflație. Duă cum vedeți, rata de inflație, am citit astăzi declarația domnului profesor Păun, e posibil să ajungă la sfârșitul anului la 20%. Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor, depinde de nivelul subvenției, și dacă intrăm tot așa într-o situație cu prețuri necontrolate este posibil să luăm în analiză creșterea”.

Decizia de majorare va fi o decizie tehnică, dar în care ministrul Transporturilor va avea un cuvânt de spus. „Este o decizie tehnică cuplată cu o decizie politică, dat fiind că majorarea tarifelor se face prin ordin de ministru, ministrul fiind om politic”, a declarat Preoteasa.

Citește și: CFR Călători, amenzi uriaşe din cauza trenurilor insalubre. Inspectorii ANPC au fost şocaţi de mizeria găsită în vagoane: „A merge cu trenul astăzi este o cursă cu peripeţii”

Înainte de sfârșitul anului trecut, factura la energie a CFR Călători era de 16 milioane de lei/lună, iar în august 2022 aceasta a ajuns la 42 de milioane de lei. La finalul acestui an, conform directorului general, compania nu va înregistra arierate, dar va exista o pierdere financiară preliminartă de 600 de milioane de lei, din cauza prețurilor la curentul electric și combustibil.

„Noi avem un buget preliminat cu 600 de milioane de lei pierderi tocmai din acest calcul al energiei electrice şi al combustibilului. Se fac rectificări bugetare, s-a făcut prima capitalizare la rectificarea de anul acesta în jur de 260 de milioane. Va fi o rectificare probabil şi în noiembrie şi de aici probabil că vom găsi diferenţa de bani. Am cerut prima dată la rectificare 400 de milioane de lei şi mi s-au dat 260. Vom cere spre sfârşitul anului în jur de 150 – 200 de milioane. Am spus în sală că mai mult ca sigur anul acesta va fi închis cu arierate zero, ceea ce înseamnă că nu vom avea datorii scadente. Asta nu înseamnă că exerciţiul financiar va fi pe zero sau pozitiv, din cauza faptului că această capitalizare nu intră în venituri, deci nu poate fi contabilizată”, a susținut Traian Preoteasa.

Seful companiei CFR Călători asigură că nu există riscul ca trenurile să nu mai plece din gară din pricina datoriilor la eelctricitate.

Traian Preoteasa a mai vorbit și despre faptul că a luat în calculș intrarea în vigoare a statutului personal feroviar de anul viitor.

„Am luat în calcul intrarea în vigoare a statutului personalului feroviar. Fondul de salarii va creşte cu în jur de 60% la intrarea în vigoare. Numai că fac o paranteză, nu la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare. Statutul feroviar va intra în vigoare la expirarea actualului contract colectiv de muncă, care este la 1 iulie 2023. Atunci va intra în vigoare noul statut”, a mai subliniat acesta.

Citește și: Cât costă un bilet de tren din București spre Brașov sau Constanța. CFR Călători a scumpit biletele în aceeași zi în care a majorat și durata călătoriilor