Preţurile continuă să crească. Noi scumpiri pentru populaţie după ultimele decizii ale lui Putin

Războiul din Ucraina scumpeşte viaţa în Europa. În 2022, preţurile produselor agricole au crescut în medie cu 25%. Cel mai mult s-au scumpit cerealele, semințele și fructele oleaginoase şi ouăle.

03 oct. 2022, 21:08
Preţurile continuă să crească. Noi scumpiri pentru populaţie după ultimele decizii ale lui Putin

Invazia Rusiei în Ucraina a perturbat în mod semnificativ piețele agricole globale în 2022. Rusia și Ucraina erau ţări cu exporturi majore de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte până la începutul războiului, în februarie 2022.

În plus, acțiunile de eliminare treptată a dependenței UE de combustibilii ruși au condus la creșterea prețurilor la energie. Toate acestea au susținut creșteri puternice ale prețurilor la produsele și inputurile agricole cheie, după cum arată noile date Eurostat.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă că va arunca foametea peste Europa. Se pregăteşte să interzică şi exporturile de cereale

Între al doilea trimestru din 2021 (T2 2021) și al doilea trimestru din 2022 (T2 2022), prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (adică inputuri care nu sunt legate de investiții) a crescut cu 36% pentru același „coș” a intrărilor. În cadrul acestui coș, s-au înregistrat creșteri considerabile de prețuri la îngrășăminte și amelioratori de sol (+116%) și energie și lubrifianți (+61%).

În aceeași perioadă, prețul mediu al produselor agricole în ansamblu (producție) a crescut, de asemenea, brusc (+25%) pentru același „coș” de produse. Au fost majorări deosebit de puternice la cereale (+68%), la semințe și fructe oleaginoase (+59%) și la ouă (+45%).

Citeşte şi: Producţia de grâu din 2022 este mai mică cu 15-18 la sută decât cea de anul trecut. Daea anunţă noi reguli pentru exportul de cereale

În fiecare stat membru, prețul mediu al ambelor intrări care nu sunt legate de investiții și al producției agricole a crescut între T2 2021 și T2 2022.

Cele mai puternice rate de creștere a prețului mediu al producției agricole în această perioadă au fost observate în Lituania (+65%), Estonia (+53%) și Ungaria (+43%). Cele mai mici rate de creștere au fost observate în Danemarca (+7%), Malta și Portugalia (ambele +12%).

Cele mai puternice rate de creștere a prețului mediu al inputurilor care nu sunt legate de investiții au fost înregistrate în Lituania (+91%), Letonia (+62%) și Croația (+50%).