Previziune ŞOC: Ce se va întâmpla în România până la sfârşitul iernii

România ar putea fi lovită de un cutremur mare până la sfârşitul acestui an, anunţă o clarvăzătoare. 

11 nov. 2013, 10:47
Previziune ŞOC: Ce se va întâmpla în România până la sfârşitul iernii

În luna octombrie, au avut, in regiunea Vrancea, trei cutremure cu magnitudini egale sau mai mari de 3,5 grade, astfel:

-in dimineata zilei de 6 octombrie, la ora locala 4h37min, s-a produs un seism moderat de magnitudine 5,5 la adancimea de 134 km in zona VINTILEASCA din Muntii Vrancei (45,64 grade latitudine Nordica, 26,69 grade longitudine Estica), eveniment resimtit pe arie larga in Romania cu intensitati de pana la V si V-VI grade pe scara Mercalli;
-in dimineata zilei de 12 octombrie, la ora locala 11h58min, s-a produs un cutremur de magnitudine 3,5 la adancimea de 140 km in zona NEREJU din Muntii Vrancei (45,70 grade latitudine Nordica, 26,64 grade longitudine Estica);
-in seara zilei de 15 octombrie, la ora locala 22h33min, s-a produs un cutremur de magnitudine 4,9 la adancimea de 138 km in zona PIETRELE INSIRATE din Muntii Vrancei (45,60 grade latitudine Nordica, 26,54 grade longitudine Estica), resimtit de asemenea in multe localitati din sudul si estul tarii.

Tendinţa a continuat în noiembrie, când au fost înregistrate mai multe seisme cu magnitudine moderate. 

Clarvăzătoarea Doina Ionel prezice un seism major până la finalul acestui an. „Cutremurul va fi mare, va avea în jur de 7, 8 şi se va întâmpla în perioada următoare, fie până la sfârşitul anului, fie până în primăvară. Oricum, va fi iarna, între orele 3 şi 5 dimineaţa. Am văzut clar.E foarte aproape, îl simt cu corpul. Punctele critice vor fi Vrancea, Galaţi, Buzău şi Bucureşti. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova şi va ajunge până în Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri întregi din centrul Capitalei vor cădea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca să sperii lumea, ci ca să o previn. Vestul ţării va fi protejat”, a mărturisit, în exclusivitate pentru Click, Doina Ionel.

Clarvăzătoarea a mai prezis cutremurul devastator din 19 mai 2012 din nord-estul Italiei, seisemele din Noua Zeelendă, divorţul Andreei Marin de Ştefan Bănică jr., marile proteste de stradă din Piaţa Universităţii.

Ce spun specialiştii despre cutremure

Un cutremur „foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala, a declarat, la Pro TV, prof. Gheorghe Mărmureanu, care a precizat că „aşa rezultă din analizele” făcute.

„Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802„, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter.

Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

Citeşte şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

În acelaşi context, el a menţionat ce urmări au avut asupra mănăstirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adâncime mare din 1940 şi cel din 1977, produs la 94 de kilometri, potrivit Mediafax.

„Vreau să vă dau o informaţie foarte importantă. Toate mănăstirile din nordul Dobrogei, în 1940, au fost dărâmate. În 1977, n-au avut nimic”, a spus Mărmureanu.

Citeşte şi Un GEST pe care sunteţi învăţaţi să-l faceţi în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Ce trebuie să faci de fapt

Prof. Gheorghe Mărmureanu s-a referit în emisiune şi la cutremurele cu o magnitudine de cel mult 7 pe Richter, subliniind că acestea, în mod normal, nu produc victime şi nici pagube materiale.

„Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale”, a spus el.

În 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Citeşte şi Centrul naţional de comandă în caz de CUTREMUR s-ar putea prăbuşi la un seism puternic