Previziuni sumbre ale economiștilor: ”Dobânda cheie va ajunge la 6% după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie”

Economiștii şefi din băncile comerciale din România se pregătesc de ce e mai rău. Experții se așteaptă ca după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie, dobânda cheie să ajungă la 6%.

03 oct. 2022, 09:45
Previziuni sumbre ale economiștilor: ”Dobânda cheie va ajunge la 6% după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie”

Economiștii şefi din băncile comerciale din România se pregătesc de ce e mai rău. Majoritatea experților văd posibilă o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii cheie în şedinţa de politică monetară din 5 octombrie. Există voci care spun că nu e exclus nici un 25 de puncte de bază sau chiar 75 de puncte de bază. Mediana este la 0,5%, ceea ce va conduce la o rată a dobânzii de 6%, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 6,25% sau chiar 6,5%, motivată în principal de inflaţie.

Citește și Ce trebuie să ştie românii cu rate mai mari după creşterea dobânzilor. Ce soluţii au să plătească mai puţin

Economistul şef al Raiffeisen Bank crede că BNR va majora dobânda de la 5,5% la 6% în şedinţa din 5 octombrie. Ionuţ Dumitru arată că, în ciuda faptului că dobânda cheie sau cea de la facilitatea de creditare sunt sub cele practicate de Polonia, Cehia, Ungaria, BNR a utilizat un alt instrument de politică monetară – controlul strict al lichidităţilor- pentru a lupta cu inflaţia. Expertul este de părere că BNR va încheia anul cu o dobândă cheie de 6,5%.

Deficitul de lichiditate din piaţa monetară începând din luna martie şi până în prezent este de 10 -12 miliarde de lei pe zi.

Ionuţ Dumitru subliniază că rata inflaţiei se menţine ridicată, chiar peste nivelul prognozat de BNR pentru acest an. Ultima prognoză avansată de banca centrală este de 13,9% la finalul lui 2022, iar economistul şef crede totuşi că anul 2022 se va încheia cu o inflaţie de minimum 14%, cu atât mai mult cu cât în ultimele două luni se observă creşteri de 1% la preţurile produselor existente în pachetul de bază pe care îl ia în calcul Statistica atunci când anunţă inflaţia.

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică cheie cu 50 pb la 6,00% la ședința Consiliului din 5 octombrie. Există o probabilitate semnificativă pentru o creștere de 75 pb după ce cifrele inflației din august au ajuns peste prognoza BNR. Mediana sondajului Bloomberg este de +50pb”, a spus Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR Erste Bank.

Acesta consideră că rata finală a anului 2022 va fi de 6,25% pentru dobânda de politică monetară şi 7,25% dobânda pentru creditul de ultimă instanţă (dobânda Lombard).

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, susține că BNR va creşte dobânda cheie doar cu 0.25% la şedinţa din 5 octombrie, urmând ca în luna noiembrie majorarea să fie de încă 25 de puncte de bază, ceea ce ar aduce dobânda cheie la 6% abia la sfârşitul anului.

De asemenea, raportul săptămânal al ING Bank către investitorii săi indică o majorarea cu 50 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 6%.

În luna august, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât  majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an. Totodată, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50% pe an, de la 3,75%. Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate vineri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

BNR are o nouă şedinţă de politică monetară a CA pe 5 octombrie 2022,  şedinţă care va realiza şi o analiză a raportului asupra inflaţiei.

Citește și Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: „Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor”