Previziunile unui analist politic rus: o a doua mobilizare, în ianuarie, şi instituirea legii marţiale vor duce la o lovitură de stat împotriva lui Putin

Analistul politic rus Valeri Solovei, aflat în exil, susține că președintele Vladimir Putin ar urma să anunțe o nouă mobilizare militară, cel mai probabil în luna ianuarie sau, cel târziu, în februarie.

21 nov. 2022, 09:23
Previziunile unui analist politic rus: o a doua mobilizare, în ianuarie, şi instituirea legii marţiale vor duce la o lovitură de stat împotriva lui Putin

Decretul de mobilizare ar urma să fie semnat chiar în perioada sărbătorilor de iarnă, adaugă analistul. Iar mesajul pe care l-ar folosi liderul de la Kremlin ar putea fi că Rusia are nevoie de o nouă mobilizare pentru a „proteja” țara de o amenințare dinspre Occident.

Solovei, fost profesor la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, mai amintește că o a doua mobilizare militară ar urma să fie făcută în ”a doua jumătate a lunii ianuarie sau în februarie, concomitent cu instituirea legii marțiale la Moscova”, dar și că Rusia își va închide graniţele, scrie Adevarul.

Analistul consideră că aceste două măsuri ar putea declanșa un puci la Moscova. Zvonurile despre posibile lovituri de stat ale acoliţilor lui Putin au circulat încă de la începutul războiului, la fel ca cele despre posibile boli de care ar suferi liderul de la Kremlin, dar până acum niciunul nu s-a adeverit.

Citeşte şi: Recep Erdogan, discurs pro-Putin: „Politica de izolare a Rusiei va duce la consecinţe grave”

Evgheni Prigojin, care a recunoscut de curând că este liderul mercenarilor din Grupului Wagner, este pe cale să creeze „un fel de stat paralel în Rusia care funcționează după propriile sale reguli”, a dezvăluit politologul Vera Ageeva pentru BFMTV.

Au avut loc niște schimbări destul de remarcabile cu Prigojin în ultimele săptămâni”, a explicat pentru BFMTV Vera Ageeva, politolog specializat în Rusia și profesor de studii politice la Paris.

„Se spune că iese din umbră, dar mai mult decât orice iese de sub controlul Kremlinului”, a spus Ageeva, care a explicat că Prigojin este pe cale să creeze „un fel de stat paralel care funcționează după propriile sale reguli.”

Citește şi: Imagini dramatice din Herson! Ruşii au plecat, dar a venit iarna cruntă! Fără curent, fără apă şi fără caldură, sunt condamnaţi la moarte! Se anunţă -30 de grade noaptea!