Pricopie: Dacă nu se rezolvă problema manualelor, putem reveni la editorul unic al Ministerului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, duminică, la Găeşti, că, dacă nu se rezolvă în următorii cinci ani problema manualelor şcolare, se poate ajunge la editorul unic al Ministerului Educaţiei, soluţie pe care totuşi nu o agreează.
Iulian Tudor
14 sept. 2014, 14:21
Pricopie: Dacă nu se rezolvă problema manualelor, putem reveni la editorul unic al Ministerului Educaţiei

„Dacă nu se ajunge la o formulă de echilibru şi dacă în următorii cinci ani în care trebuie să schimbăm toate manualele din clasa I până în clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid să închidem subiectul liberalizării pieţelor de manuale şi să revenim la editorul unic al Ministerului Educaţiei, care să facă toate manualele. Eu nu sunt pentru aşa ceva, pentru că piaţa are şi ea rolul ei, şi anume de diversitatea de idei, de oferte”, a precizat Pricopie.

Pricopie: Examenul de Bacalaureat şi Evaluarea naţională nu îşi schimbă structura în anul şcolar 2014-2015

Ministrul Educaţiei a adăugat că în această toamnă, „ca să nu dăm nişte termene foarte înaintate”, manualele digitale vor intra în şcoli.

„Am văzut tot felul de declaraţii, unele transmise, aşa, ca un mesaj de panică: nu avem manuale la clasele I şi a II-a. La clasa a II-a sunt manuale, cele care au fost şi acum un an şi acum doi ani şi, din păcate, şi acum 10 ani. Manualele de clasele I-XII care au funcţionat până în acest moment au fost aprobate în 1998 şi 2004. Mâine începem din nou anul şcolar cu manuale foarte vechi. Cum facem să avem manuale noi? Procesul presupune, mai întâi, schimbarea planurilor cadru, aprobarea programelor analitice. Pentru ciclul primar s-a făcut deja acest lucru, programele cadru pentru clasele I-IV, programele şcolare pentru clasele I şi II. Manualele noi, digitale, aduceţi-vă aminte, am declanşat acest proces în februarie anul trecut şi am vrut ca în toamna anului trecut să avem manuale noi”, a explicat ministrul Pricopie.

Acesta a explicat de ce s-a întârziat introducerea manualelor digitale.

„Editorii, unii dintre ei, au ieşit şi au spus că e corupţie, că e netransparenţă, cum să se facă manuale într-un interval scurt?! (…) Ţinând cont că manualele noi au şi componenta digitală, noi le spunem digitale, dar trebuie să se înţeleagă că manualul pe hârtie va exista. Va exista, dar vom avea şi un CD, dar şi pe internet componenta digitală. Ţinând cont că e un proces nou am decis anul trecut să amân procesul cu an”, a declarat Remus Pricopie.

Începe NOUL AN ŞCOLAR. Vezi ce SCHIMBĂRI importante îi aşteaptă pe elevi în 2014-2015

Ministrul Educaţiei a adăugat că pentru clasa a II-a problema manualelor este rezolvată.

”O parte dintre editori a încercat să amâne procesul licitaţiei dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au vrut ca şi anul acesta şi pentru clasele I şi II să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat timp de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor! Manualele de clasa a II-a nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea şi nu am aprobat nici suplimentarea. În fiecare an se făcea o împrospătare de 10%. Vom folosi aceste manuale până când apar manualele noi. În ce priveşte clasa I nu se mai poate lucra pe manualul vechi pentru că programa este schimbată de doi ani. Anul trecut s-a lucrat pe el, dar de fapt programa este cea care ar trebui să ghideze un cadru didactic la clasă”, a afirmat ministrul Remus Pricopie.

Legat de elevii de clasa I, cadrele didactice le vor preda după fişe.

”Ce se va întâmpla de mâine cu elevii de clasa I? Clasa a II-a o scoatem din calcul pentru că, repet, manualele există în şcoli. Toate cadrele didactice din toată ţara pentru ciclul primar au fost pregătite pe noua programă şcolară. Pentru clasa pregătitoare s-a lucrat fără manuale, pe bază de fişe. Prin urmare pentru clasa I, în următoarele săptămâni, se va lucra în acelaşi sistem ca la clasa pregătitoare. Adică, fiecare cadru didactic îşi pregăteşte, conform programei şcolare, fişele corespunzătoare pentru a putea parcurge programa”, a spus ministrul Educaţiei.

Acesta a explicat că licitaţia pentru manuale s-a amânat din cauza editorilor, iar neînţelegerile sunt legate de componenta IT.

”Licitaţia pentru manuale ar fi trebuit să se termine în iunie, s-a amânat din cauza contestaţiei editorilor până pe 3 august, când am anunţat rezultatele. Au contestat din nou şi editorii au cerut anularea licitaţiei, a fost respinsă de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), au cerut suspendarea licitaţiei, a fost respins şi acest lucru. A fost admis parţial reevaluarea pe anumite componente. Neînţelegerile majore sunt legate de componenta IT, nu de componenta printată. Vom clarifica aceste lucruri în următoarele zile”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a inaugurat, duminică, trei şcoli, la Conţeşti, Valea Mare şi Voineşti.
La Găeşti şi Conţeşti ministrul Pricopie a efectuat vizite de lucru la unităţi şcolare aflate în reabilitare.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”