Pricopie: Dacă nu se rezolvă problema manualelor, putem reveni la editorul unic al Ministerului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, duminică, la Găeşti, că, dacă nu se rezolvă în următorii cinci ani problema manualelor şcolare, se poate ajunge la editorul unic al Ministerului Educaţiei, soluţie pe care totuşi nu o agreează.

14 sept. 2014, 14:21
Pricopie: Dacă nu se rezolvă problema manualelor, putem reveni la editorul unic al Ministerului Educaţiei

„Dacă nu se ajunge la o formulă de echilibru şi dacă în următorii cinci ani în care trebuie să schimbăm toate manualele din clasa I până în clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid să închidem subiectul liberalizării pieţelor de manuale şi să revenim la editorul unic al Ministerului Educaţiei, care să facă toate manualele. Eu nu sunt pentru aşa ceva, pentru că piaţa are şi ea rolul ei, şi anume de diversitatea de idei, de oferte”, a precizat Pricopie.

Pricopie: Examenul de Bacalaureat şi Evaluarea naţională nu îşi schimbă structura în anul şcolar 2014-2015

Ministrul Educaţiei a adăugat că în această toamnă, „ca să nu dăm nişte termene foarte înaintate”, manualele digitale vor intra în şcoli.

„Am văzut tot felul de declaraţii, unele transmise, aşa, ca un mesaj de panică: nu avem manuale la clasele I şi a II-a. La clasa a II-a sunt manuale, cele care au fost şi acum un an şi acum doi ani şi, din păcate, şi acum 10 ani. Manualele de clasele I-XII care au funcţionat până în acest moment au fost aprobate în 1998 şi 2004. Mâine începem din nou anul şcolar cu manuale foarte vechi. Cum facem să avem manuale noi? Procesul presupune, mai întâi, schimbarea planurilor cadru, aprobarea programelor analitice. Pentru ciclul primar s-a făcut deja acest lucru, programele cadru pentru clasele I-IV, programele şcolare pentru clasele I şi II. Manualele noi, digitale, aduceţi-vă aminte, am declanşat acest proces în februarie anul trecut şi am vrut ca în toamna anului trecut să avem manuale noi”, a explicat ministrul Pricopie.

Acesta a explicat de ce s-a întârziat introducerea manualelor digitale.

„Editorii, unii dintre ei, au ieşit şi au spus că e corupţie, că e netransparenţă, cum să se facă manuale într-un interval scurt?! (…) Ţinând cont că manualele noi au şi componenta digitală, noi le spunem digitale, dar trebuie să se înţeleagă că manualul pe hârtie va exista. Va exista, dar vom avea şi un CD, dar şi pe internet componenta digitală. Ţinând cont că e un proces nou am decis anul trecut să amân procesul cu an”, a declarat Remus Pricopie.

Începe NOUL AN ŞCOLAR. Vezi ce SCHIMBĂRI importante îi aşteaptă pe elevi în 2014-2015

Ministrul Educaţiei a adăugat că pentru clasa a II-a problema manualelor este rezolvată.

”O parte dintre editori a încercat să amâne procesul licitaţiei dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au vrut ca şi anul acesta şi pentru clasele I şi II să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat timp de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor! Manualele de clasa a II-a nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea şi nu am aprobat nici suplimentarea. În fiecare an se făcea o împrospătare de 10%. Vom folosi aceste manuale până când apar manualele noi. În ce priveşte clasa I nu se mai poate lucra pe manualul vechi pentru că programa este schimbată de doi ani. Anul trecut s-a lucrat pe el, dar de fapt programa este cea care ar trebui să ghideze un cadru didactic la clasă”, a afirmat ministrul Remus Pricopie.

Legat de elevii de clasa I, cadrele didactice le vor preda după fişe.

”Ce se va întâmpla de mâine cu elevii de clasa I? Clasa a II-a o scoatem din calcul pentru că, repet, manualele există în şcoli. Toate cadrele didactice din toată ţara pentru ciclul primar au fost pregătite pe noua programă şcolară. Pentru clasa pregătitoare s-a lucrat fără manuale, pe bază de fişe. Prin urmare pentru clasa I, în următoarele săptămâni, se va lucra în acelaşi sistem ca la clasa pregătitoare. Adică, fiecare cadru didactic îşi pregăteşte, conform programei şcolare, fişele corespunzătoare pentru a putea parcurge programa”, a spus ministrul Educaţiei.

Acesta a explicat că licitaţia pentru manuale s-a amânat din cauza editorilor, iar neînţelegerile sunt legate de componenta IT.

”Licitaţia pentru manuale ar fi trebuit să se termine în iunie, s-a amânat din cauza contestaţiei editorilor până pe 3 august, când am anunţat rezultatele. Au contestat din nou şi editorii au cerut anularea licitaţiei, a fost respinsă de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), au cerut suspendarea licitaţiei, a fost respins şi acest lucru. A fost admis parţial reevaluarea pe anumite componente. Neînţelegerile majore sunt legate de componenta IT, nu de componenta printată. Vom clarifica aceste lucruri în următoarele zile”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a inaugurat, duminică, trei şcoli, la Conţeşti, Valea Mare şi Voineşti.
La Găeşti şi Conţeşti ministrul Pricopie a efectuat vizite de lucru la unităţi şcolare aflate în reabilitare.