Prima bancnotă românească pe care apare chipul unei femei va apărea pe piaţă în această toamnă. Valoarea sa va fi de 200 de lei

După o amânare de aproape un an şi jumătate, BNR intenţionează să pună în circulaţie toamna aceasta prima bancnotă românească care va avea pe ea chipul unei femei.

25 sept. 2021, 08:48
Prima bancnotă românească pe care apare chipul unei femei va apărea pe piaţă în această toamnă. Valoarea sa va fi de 200 de lei

BNR intenţiona să pună în circulaţie bancnota de 200 de lei, pe care se află chipul Ecaterinei Teodoroiu, în cursul anul 2020, dar momentul a tot fost amânat. Europarlamentarul Corina Creţu ne anunţă însă că în foarte scurt timp vom avea prima femeie pe bani româneşti. „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul.

„Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei. Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Citeşte şi Olanda militează pentru interzicerea bancnotei de 500 de euro. De asemenea, plăţile cash ar urma să fie limitate la 5.000 de euro

„Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Citeşte şi O monedă de 50 de bani pusă în colţul casei face minuni. Cel mai sigur truc Feng Shui pentru atragerea prosperităţii


loading...