Prima bucată de autostradă din Moldova prinde contur. În ce stadiu sunt lucrările

Varianta ocolitoare Bacău prinde contur. Proiectul ar putea fi gata la începutul anului viitor. Firma românească UMB lucrează în aceste zile la podul peste râul Bistrița și peste albia sa, în timp ce pe alte zone asfaltul deja fost așternut. Peste 16 kilometri din cei 32 de kilometri ai variantei ocolitoare Bacău vor fi la profil de autostradă și fac parte din autostrada A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud.

RomaniaTV.net
16 iul. 2020, 13:02
Prima bucată de autostradă din Moldova prinde contur. În ce stadiu sunt lucrările

Lucrările la Varianta Ocolitoare Bacău au ajuns la un stadiu de circa 66%, constructor fiind asocierea de companii românești UMB-Tehnostrade, chiar din zonă. Contractul în valoare de aproximativ 668 milioane de lei a fost semnat în decembrie 2018, după un an de licitație, iar lucrările efective au început în martie 2019, potrivit Hotnews.

Contractul are un termen de proiectare și execuție de 3 ani pentru toată centura (16,27 km de autostradă plus 14,54 km de drum național cu o bandă pe sens). Cu toate acestea, proiectul are șanse bune de a fi gata înaintea termenului, iar bucata de autostradă ar putea fi deschisă traficului la începutul anului 2021.

Deja pe multe zone constructorul a așternut asfaltul, ba a și montat parapete în multe puncte.

În prezent, o mare atenție este dată finalizării podului lung de peste 1,2 kilometri care supratraversează râul Bistrița și albia sa. Podul este unul dublu, cu două fire, și are nu mai puțin de 31 de deschideri. La momentul actual se lucrează la suprabetonarea podului, dar și la montarea unui alt pod metalic ce va supratraversa canalul Bistrița.

În imagini video publicate pe forumul peundemerg.ro se observă atât avansul lucrărilor comparativ cu un an în urmă, cât și lungimea podului aflat în execuție: