Prima călătorie prin Groenlanda cu o sanie trasă de un zmeu

O expediţie ştiinţifică sub coordonarea exploratorului spaniol Ramón Larramendi va începe, la 5 mai, prima expediţie pe gheaţă în interiorul Groenlandei efectuată la bordul unei sănii trase de un zmeu, anunţă marţi media spaniole.

22 apr. 2014, 18:59
Prima călătorie prin Groenlanda cu o sanie trasă de un zmeu

Exploratorul a prezentat la Madrid proiectul acestei călătorii, care va începe în apropierea localităţii Kangerlussuaq, din sudul insulei. Membrii expediţiei au de gând să parcurgă 5.000 de kilometri într-o lună şi jumătate şi să ajungă într-o zonă încă necunoscută din estul insulei, scrie Agerpres.

„Obiectivul expediţiei, care va dura aproximativ 45 de zile, este să verificăm eficienţa acestei sănii – vehicul sustenabil, care se manevrează uşor şi cu puţine resurse economice – pentru cercetarea teritoriilor polare, ecosisteme foarte fragile în care astăzi se mişcă mii de oameni de ştiinţă din toată lumea, lăsându-şi amprentele ecologice”, a explicat Larramendi.

În plus, exploratorii vor să strângă date pe care, ulterior, să le compare cu modele de predicţie a modificărilor climatice.

Cu un buget redus – de 60.000 de euro -, expediţia are de gând să parcurgă, în medie, 500 de kilometri pe zi, cu o viteză care va oscila între 25 şi 30 de kilometri pe oră. Sania folosită pentru deplasare este rodul unei munci desfăşurate în ultimii 14 ani: are 500 de kilograme, nouă metri lungime şi 2,8 metri lăţime şi poate transporta până la 1,4 tone.

Expediţia este organizată de Societatea geografică spaniolă, în colaborare cu agenţia de voiaj Tierras Polares şi Institutul pirenaic de ecologie, care aparţine CSIC (Centrul spaniol pentru cercetări ştiinţifice).

VEZI şi Cel mai frumos spectacol al naturii. IMAGINILE te vor lăsa FĂRĂ CUVINTE