LOVITURĂ pentru românii care vor să-şi ia casă anul acesta. „Prima Casă” ar putea dispărea din 2019

Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce probabil şi aprobarea plafonului pentru reînceperea derulării programului "Prima Casă". Pe lângă impunerea unei limite de vârstă şi a unui nivel mai mare al avansului, rămâne de văzut câte bănci vor mai intra în acest program în 2019, potrivit Economica.net. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2019, 10:58
LOVITURĂ pentru românii care vor să-şi ia casă anul acesta. „Prima Casă” ar putea dispărea din 2019

Februarie este luna în care băncile îşi redefinesc strategiile pe 2019 în funcţie de OUG 114, chiar dacă există speranţe că celebra ordonanţă va fi modificată. În a doua jumătate a lunii februarie sunt aşteptate şi delagaţii ale acţionarilor băncilor prezente în România care vor decide, în funcţie de datele prezentate, care va fi viitorul plan de dezvoltare, pentru unele bănci sau dacă prezenţa în România mai rentează sau este cazul să mute prezenţa băncii străine într-o altă ţară-est europeană, pentru alte bănci.

Astfel, o serie de bănci au decis deja să restrângă mai rapid decât trebuia reţeaua bancară, (în general reduc într-un an ceea ce era prevăzut a se întâmpla în doi sau trei ani), stoparea oricărui tip de investiţii şi odată cu acestea punerea în ecuaţie a unor programe cu garanţie guvernamentală, care între timp au devenit neprofitabile şi chiar generatoare de pierderi.

De exemplu, Prima Casă.

Până nu demult, programul Prima Casă a fost motorul principal al creditării bancare. În ultimii doi ani, instituţiile de credit au continuat să intre în acest program doar datorită faptului că un astfel de produs te mai ajuta să vinzi un card de credit, un descoperit de cont sau chiar un credit de nevoi personale dacă aveai de-a face cu un client eligibil. Şi atunci merita sa pierzi puţin sau să câştigi mai nimic din Prima Casă, dar să câştigi pe celelalte părţi.

La felul în care arată acum, paradigma creditului Prima Casă plus taxa pe activele bancare este de-a dreptul iraţional să mai acorzi împrumuturi Prima Casă, ca să nu mai spunem de Prima Maşină (cu recordul de un singur credit pe an la una din băncile participante la program) sau creditele „Investeşte în tine!” unde până în prezent a fost admisă doar CEC ca bancă finanţatoare, spun unii bancheri.

Celelalte bănci au încercat să arate necesitatea modificării anumitor criterii de acordare a acestor împrumuturi şi s-au trezit cu refuzul total al statului. La Prima Casă, ofertele existente pe site-urile specializate de comparare a creditelor cele mai mari dobânzi sunt de 5,5%.

Citeşte mai mult pe Economica.net