Prima dezlegare la pește din postul Paștelui. ANPC: Refuzaţi să cumpăraţi peşte pentru care aveţi îndoieli privind prospeţimea

Prima dezlegare la pește din postul Paștelui are loc sâmbătă, când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire.

24 mart. 2023, 13:04
Prima dezlegare la pește din postul Paștelui. ANPC: Refuzaţi să cumpăraţi peşte pentru care aveţi îndoieli privind prospeţimea

Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Este considerat cel mai dur post de peste an, credincioșii renunțând la carne, ouă, brânzeturi și lactate. Pe parcursul acestei perioade există doar două zile în care este permis consumul de peşte. Prima dezlegare la pește este sâmbătă, când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire.

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis mai multe recomandări persoanelor care vor să cumpere peşte şi produse din peşte, în perioada sărbătoririi Bunei Vestiri şi a Floriilor. Astfel, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la prospeţimea acestor produse şi să nu cumpere peşte cu suprafaţa lipicioasă, deshidratată, cu miros şi culoare modificate.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Ce mai simplă și delicioasă rețetă de ghiveci de legume. E musai să o încerci

”Pentru că peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv: Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia; Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Citește și: Dezlegare la peşte 2023. În ce zile poţi mânca peşte în Postul Paştelui

El a sfătuit consumatorii să urmărească modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peste şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate sau pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită.