Prima eclipsă de Lună vizibilă din România va avea loc pe 10 ianuarie

O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc vineri, 10 ianuarie 2020, şi va putea fi văzută inclusiv din România, informează Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 18:46
Prima eclipsă de Lună vizibilă din România va avea loc pe 10 ianuarie

În 10 ianuarie 2010, Luna va avea o influenţă maximă asupra Terrei (faza de Lună plină). În aceeași zi va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, al cărei maxim va fi înregistrat la ora 21:10.

O eclipsă de Lună se produce atunci când Luna, Soarele şi Pământul se aliniază, astfel că satelitul natural al Terrei intră în umbra planetei noastre.
În momentul în care Luna trece prin penumbră are loc o eclipsă de Lună prin penumbră. Acest fenomen nu produce modificări majore asupra astrului, Luna nu se întunecă, iar suprafaţa ei capătă o nuanţă gălbuie.

Eclipsa de Lună prin penumbră de vineri, 10 ianuarie, va dura 4 ore şi patru minute, potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.
În România, eclipsa va începe la ora 19:08, când Luna va intra în penumbră, însă la început nu vor putea fi sesizate schimbrări ale astrului. În faza maximă a eclipsei de Lună prin penumbră, care va avea loc la ora 21:10, Luna se va afla aproape în totalitate în penumbra Pământului. Astrul va avea o luminozitate mai mică şi o nuanţă de gălbui.
Eclipsa de Lună prin penumbră va fi vizibilă în Europa, Africa, Asia, Oceanul Indian şi Australia de Vest. Din România se va vedea din toată ţara, pe întreaga durată a evenimentului, cu ochiul liber, dar numai dacă cerul este senin.

Următoarea eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc în 5 iunie 2020 şi va fi de asemenea vizibilă din România.

 

Citeşte şi: Eclipsă de lună, lună plină şi cometă, toate într-o singură zi. Festin astronomic pentru toţi locuitorii planetei