Prima instituție de stat care boicotează companiile austriece. Și-a mutat banii într-o bancă românească | EXCLUSIV

Instituțiile de stat au început oficial, boicotarea companiilor austriece. Vizate sunt în primul rând instituțiile financiare, BCR și Raiffeisen Bank. 

13 dec. 2022, 09:56
Prima instituție de stat care boicotează companiile austriece. Și-a mutat banii într-o bancă românească | EXCLUSIV

România ia primele măsuri după ce Austria a respins aderarea țării noastre la Schengen. Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a decis să-și mute banii din conturile Băncii Comerciale Române (BCR), deținută de grupul austriac Erste.

CNAIR a hotărât să migreze către CEC, instituție financiară cu capital românesc, a dezvăluit pentru RomâniaTV.net Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al instituției de stat.

Prin banca austriacă, cei de la CNAIR rulau cel puțin 12 miliarde de lei, anual.

„Am încercat să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie administrativă a noastră”, a declarat Cristian Pistol, șeful CNAIR, care a înlocuit-o în funcție pe Mariana Ioniță.

În decembrie 2021, CEC Bank era a șasea bancă din sistem cu o cotă de piață de 7,9%, active de 50,6 miliarde de lei. De asemenea, avea cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale. Ministerul de Finanțe este acționar majoritar la CEC.

Update, 11:00 – Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat mutarea.

„Știu că vor face și nu doar CNAIR, ci și alte companii aflate în portofoliul Ministerului Transportului, fie Portul Constanța, fie toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC, o explicație cât se poate de simplă”, a declarat oficialul MT.

 

Instituțiile de stat, companiile private și persoanele fizice au început boicotul companiilor austriece

 

În rândul antreprenorilor, nemulțumirea este și mai mare. Faptul că România nu face parte din Schengen înseamnă cifre de afaceri mai mici, avertizează Cristian Terheș, europarlamentar român.

„Intrarea României în Schengen ar fi adus zeci de miliarde de euro în plus în economia românească, ar fi ajutat în primul rând transportul în și din România să se facă mai rapid. Adică timp și costuri mai mici, profituri mai mari pentru români, mai multe locuri de muncă pentru români, deci taxe mai multe ș.a.m.d. Ar fi dat un rol crucial Portului Constanța”, a declarat politicianul.

Afaceriștii români, organizați sub umbrela Romanian Business Leaders, susțin că nu există motive reale pentru refuzul Austriei, de a accepta România în Schengen.

„(…) Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde; investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac. Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen?”, a declarat Dragoș Petrescu, celebrul afacerist de la „Imperiul Leilor”.

VEZI AICI LISTA marilor companii austriece cu afaceri în România. 

Între timp, cancelarul Karl Nehammer continuă să ridiculizeze România. Potrivit birocratului de la Viena, boicotul românilor se va întoarce precum un bumerang.