Prima localitate din România care intră în carantină după ce zeci de localnici au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus

O localitate din județul Giurgiu va intra în carantină, începând cu data de 22 iulie, de la ora 17, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu COVID-19 prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, "riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", a informat Prefectura Giurgiu.

RomaniaTV.net
22 iul. 2020, 04:55
Prima localitate din România care intră în carantină după ce zeci de localnici au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus

Este vorba de satul Cartojani, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, unde a apărut o focar de coronavirus după ce mai multe persoane au participat la o petrecere pe litoral, de unde ar fi contractat virusul. 

„Începând cu data de 22 iulie 2020, ora 17.00, se instituie măsura de carantină pentru localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, în conformitate cu Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659201 din 22 iulie 2020. Măsura a fost instituită luându-se în considerare situaţia epidemiologică din judeţul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu.

Citeşte şi Primul judeţ din România care se întoarce la măsurile din STAREA DE URGENŢĂ! Ce restricţii au fost impuse

Totodată, vor fi testați încă 60 de contacți ai persoanelor infectate.

Concret, autoritățile locale vor limita la maximum deplasările cetățenilor și vor monitoriza strict zona cu ajutorul jandarmilor și polițiștilor.  

Măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află în zona vizată de carantină:

-identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în zona menționată la art. 1, alin. (2) și introducerea acestora în bazele de date dedicate. 

-limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri.

-evaluarea de către DSP a oportunității și prioritizării de testare a persoanelor și transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către INSP / Ministerul Sănătății.

-stabilirea, prin grija administrației publice locale și a IPJ a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulație care tranzitează zona și aducerea la cunoștința populației prin mijloacele mass-media locale a acestei măsuri.

-purtarea măștilor de protecție de către toate persoanele aflate în spațiile publice.

-asigurarea ordinii publice se realizează de către poliția locală, iar în situația în care poliția locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Jandarmeria Română sau Poliția Română, după caz.