Primele maimuţe carnivore din lume. Unde au apărut şi de ce sunt apreciate de oameni

Un studiu recent a demonstrat că macacii acționează împotriva dăunătorilor care atacă plantaţiile de palmier de ulei. Mai exact, maimuţele vânează şi mănâncă șobolanii care, altfel, ar dăuna culturilor.

23 oct. 2019, 11:45
Primele maimuţe carnivore din lume. Unde au apărut şi de ce sunt apreciate de oameni

Macacii se hrănesc cu fructe, dar s-a observat că rozătoarele din plantaţii sunt la fel de bine venite în meniu. Acţiunile maimuţelor sunt un adevărat noroc chior pentru producătorii de ulei de palmier, care fac astfel economii anuale de peste 600.000 de euro, suma la care sunt evaluate daunele provocate de şobolani.

Şobolanii ştiu cel mai bine să evite pericolele, iar pisicile nu fac faţă să-i stârpească

Şobolanii sunt responsabili pentru pierderi de până la 10 la sută din producția de fructe de palmier de ulei, așa că acţiunile macacilor sunt apreciate de fermierii locali.

„Un grup de macaci poate prinde mai mult de 3.000 de șobolani pe an”, a declarat primatologul Anna Holzner, de la Universitatea din Leipzig, Germania.

Cercetătorii cred că macacii care acţionează pe plantații au potențialul de a reduce numărul de șobolani cu mai mult de 75%. Acest lucru ănseamnă înlocuirea substanțele chimice utilizate pentru combaterea dăunătorilor.