Prima mare furtună provocată în 2016 de El Nino afectează California VIDEO

Prima mare furtună a sezonului provocată de fenomenul climatic El Nino a lovit marți sudul Californiei, ploi abundente căzând în regiunea afectată multă vreme de secetă. Precipitațiile au dus pe alocuri la inundații și scurgeri de noroi.

RomaniaTV.net
06 ian. 2016, 08:26
Prima mare furtună provocată în 2016 de El Nino afectează California VIDEO

Conform serviciului național de meteorologie, pe aeroportul din Los Angeles s-au înregistrat ploi de 3,6 centimetri, care au depășit recordul de 3,4 centimetri din 1979. Și în alte părți ale statului din vestul Statelor Unite au fost semnalate precipitații însemnate, regiunile respective făcând obiectul unor avertizări de creșteri ale apelor și provocând întreruperi de curent electric și închiderea mai multor drumuri.

Ploile au scăzut în intensitate marți seară, însă meteorologii au anunțat că se așteaptă la alte furtuni miercuri, joi și probabil și vineri. Serviciul național de meteorologie a precizat că avertizările în privința creșterii rapide a nivelurilor apelor vor fi valabile până joi seară în regiunea San Diego și în alte zone de coastă, unde li s-a recomandat locuitorilor de la altitudini joase să se retragă în locuri mai înalte.

Mai multe furtuni provocate de El Nino urmează să afecteze California în săptămânile viitoare, însă, potrivit experților, cantitatea de apă nu va fi suficientă pentru a ajuta regiunea să își revină după seceta istorică prin care a trecut.

Fenomenul El Nino constă în încălzirea apelor Oceanului Pacific ecuatorial și poate produce perioade de secetă intensă sau precipitații violente în diferite regiuni. Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenție a ONU, a anunțat în decembrie că actualul episod climatic El Nino este „cel mai puternic înregistrat de peste 15 ani”.