Prima reacţie a CE, după propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de comisar european: Europa trebuie să meargă înainte

Comisia Europeană a transmis că a primit propunerea şi o va analiza chiar dacă Klaus Iohannis a criticat-o.

29 oct. 2019, 20:12
Prima reacţie a CE, după propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de comisar european: Europa trebuie să meargă înainte

Europa să meargă înainte fără întârziere, iar candidatul trebuie să fie acceptabil pentru președintele-ales Ursula von der Leyen, este reacția Bruxelles-ului la propunerea făcută de Viorica Dăncilă.

„Președintele ales a primit o scrisoare în această după-masă. Înțelegem că noua propunere a guvernului demis nu are susținerea președintelui României. Date fiind provocările și oportunitățile care ne așteaptă este în interesul tuturor ca Europa să meargă înainte fără întârziere. Indiferent de cine va fi candidatul României, el sau ea va trebui să fie acceptabil(ă) pentru președintele ales și ar trebui să își poată asigura sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să meargă înainte”, a transmis un purtător de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales Ursula von der Leyen.

Citeşte şi: Ceartă între palate pe candidatura lui Victor Negrescu. Dăncilă: Iohannis dezinformează o ţară întreagă în scop electoral

Președintele Klaus Iohannis a contestat această propunere și a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că Viorica Dăncilă ”nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european”.

Viorica Dăncilă l-a nominalizat marți pe Victor Negrescu în ciuda faptului că președintele-desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi ceruse explicit o nominalizare femeie. Informația apare chiar în scrisoarea oficială trimisă lui Dăncilă de von der Leyen pe 28 octombrie, scrisoare postată de Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

”În lumina angajamentului meu în fața Parlamentului European de a forma o Comisie cu echilibru de gen, încurajez guvernul României să prezintă un candidat femeie”, i-a scris Ursula von der Leyen în scrisoarea adresată premierului Dăncilă.

Este pentru a doua oară când Dăncilă ignoră cererea șefei Comisiei pentru o femeie-candidat. Data trecută, în fața unei cereri similare, Dăncilă îl propusese pe Dan Nica, și el refuzat de Ursula von der Leyen.