Prima reacție adversă rară după vaccinarea anti-COVID: paralizie facială temporară după rapel cu vaccinul Pfizer

Ministerul Sănătăţii a anunţat prima reacţie adversă rară după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech. Reacţia s-a înregistrat la o femeie din Vâlcea, medic de profesie, care în prezent este într-o stare de sănătate bună.

04 feb. 2021, 14:48
Prima reacție adversă rară după vaccinarea anti-COVID: paralizie facială temporară după rapel cu vaccinul Pfizer

Ministerul Sănătăţii a anunţat prima reacție adversă rară după vaccinul anti-COVID. Este vorba despre un medic din Vâlcea care a raportat paralizie facială temporară după rapel.

Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).

În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri„, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID. Recomandările medicului Gindrovel Dumitra

Din primele informaţii este vorba despre o doctoriţă de la Spitalul Judeţean Vâlcea în vârstă de 32 de ani. Femeia a fost supusă mai multor investigaţii  medicale, iar în prezent starea ei de sănătate este una bună.

 

Astăzi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național

Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.
După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise în funcție de tipul vaccinului.
Rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna.

Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.

CNCAV menţionează că ambele vaccinuri anti-COVID disponibile în prezent în Uniunea Europeană, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

 

A treia tranşă de vaccin de la Moderna soseşte vineri în România

A treia tranșă de vaccin Moderna sosește în țară. Este vorba despre 42.000 doze de vaccin anti-COVID, care vor ajunge la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Citeşte şi: România începe vaccinarea cu Moderna. Primele doze se distribuie în ţară

În această dimineață, a început administrarea vaccinului de la Moderna, din cele două tranșe sosite până în prezent în România.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.