Prima rectificare bugetară din acest an va fi realizată la finele lunii iulie sau începutul lui august

Prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 17:36
Prima rectificare bugetară din acest an va fi realizată la finele lunii iulie sau începutul lui august

‘Fondul Monetar Internaţional vine o dată în vizită la începutul lui iunie şi apoi mai vine la sfâşitul lui iulie. Rectificarea se va discuta cu precădere în cea de-a doua vizită, de la sfârşitul lunii iulie. Prima rectificare va fi la sfârşitul lui iulie, începutul lui august’, a declarat Voinea, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.

Potrivit ministrului, datele preliminare arată că deficitul bugetar la patru luni este ‘undeva’ la 0,3% din produsul intern brut, în scădere faţă de 0,8% din PIB în perioada similară a anului trecut. Datele semidefinitive referitoare la deficitul bugetar la patru luni vor fi anunţate pe 25 mai.

Pe de altă parte, Liviu Voinea a precizat că ar trebui ca nivelul de creştere a economiei româneşti să se reflecte şi în încasările bugetare.

‘Sunt convins ca programul de restructurare al ANAF (Agenţia Naţională de Administrate Fisală – n.r.) funcţionează şi încasările vor merge cel puţin în ritmul în care merge şi economia. Ca urmare, vor fi peste ce a fost bugetat. Cu siguranţă, economia va creşte mult mai mult decât scenariul pe care s-a făcut bugetul de 2,2% creştere economică. Eu estimez ca în jur de 4% pe ansamblul anului şi este firesc ca această creştere să se vadă şi în încasările bugetare’, a precizat Voinea la RRA.

Deficitul bugetar după primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, faţă de 0,67% din PIB în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).