Guvernul Ciucă a fost votat de Parlament. Protestatarii, evacuaţi de la Parlament VIDEO

Acordul politic care va sta la baza coaliţiei de guvernare prevede în detaliu modul cum se va face rocada între premier şi miniştrii din 2023.

25 nov. 2021, 13:02
Guvernul Ciucă a fost votat de Parlament. Protestatarii, evacuaţi de la Parlament VIDEO

UPDATE: Guvernul Ciucă va depune jurământul la ora 15.00, Klaus Iohannis a semnat deja decretul de numire, iar la 17.00 va avea loc prima şedinţă a noului Executiv, anunţă România TV. Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România” a fost semnat joi de către liderii PSD, PNL și UDMR înainte de învestirea Guvernului condus de Nicolae Ciucă.UPDATE: Guvernul Ciucă a fost validat cu 318 voturi în Parlament. 

Guvernul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului, înregistrând 318 voturi favorabile, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 234 astfel de voturi. ”Împotrivă” au fost înregistrate 126 de voturi. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, s-a adresat Parlamentului joi, înaintea votului de învestitură, afirmând că partidele actualei coaliţii au trecut peste lucrurile care le separă şi au găsit lucrurile care le unesc. Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut un discurs dur la adresa guvernării PNL, afirmând între altele că el nu va minţi niciodată că a învins pandemia. El a mai declarat că social-democraţii au fost nevoiţi să ia o decizie clară de a intra la guvernare, ”după doi ani pierduţi”. ”România se află într-un punct critic”, a spus Ciolacu, precizând că PSD nu fuge de responsabilitate şi vrea să repare ceea ce au făcut guvernările anterioare.

UPDATE: Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a vorbit în discursul din ședința de învestitură din Parlament, despre marile obiective și arată faptul că se va proceda la revizuirea Constituției și descentralizarea României.

Nicolae Ciucă a mai promis măsuri pentru creșterea demografică dar și investiții. „Ne aflăm într-un moment în care putem să garantăm stabilitate. Eu și toți miniștri din acest guvern ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca  Am văzut că au existat persoane surprinse de actuala coaliție de guvernare. Au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât cele care ne unesc. Noi am trecut peste diferențe și am ales să ținem cont de ce ne unește, interesul românilor. În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am ales să venim în fața dumneavoastră cu un program stabil. (…) Scopul nostru comun constă în modernizarea României, de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Unul din programele cheie e Anghel Saligny. Nu putem avea o țară modernă fără drumuri, rețele de apă și gaze. Al doilea e programul de conectare a zonelor istorice. (…) PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre.  Procesul de modernizare a României necesită măsuri concrete și urgente pentru digitalizarea serviciilor publice. Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Nu ne putem permite luxul animozităților politice care pot genera noi crize, mai ales atunci când o criză vine cu costul vieții cetățenilor României.

Vom căuta în continuare cele mai bune soluții pentru criza generată de prețurile la energie. A fost o colaborare Parlament – Guvern care a pus pe primul loc interesul românilor. Știu că pentru mulți români există temerea cum vor trece iarna. Primele măsuri le-am luat deja prin compensarea facturilor. Un stat puternic este un stat care sprijină mediul de afaceri”, a declarat Nicolae Ciucă.

UPDATE: E protest împotriva noii coaliții de guvernare, formată din PSD –  PNL și UDMR, care astăzi va primi votul în Parlament. Zeci de protestatari au intrat în Parlament pentru a le cere explicații parlamentarilor care votează alianța. Tinerii au un banner pe care scrie „TOT VOI” ‘ și le reproșează noua coaliție. Unul din protestatari este fostul consilier al lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, de la USR.

 

UPDATE: Noul președinte al Senatului, Florin Cîțu, și-a delegat atribuțiile către vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu. Astfel, Florin Cîțu nu conduce, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ședința de plen reunit în care se va da votul de învestitură pentru Guvernul Ciucă.

„E nevoie de un guvern cât mai repede. Constituția spune foarte clar ce spune în schimbarea unui ministru. Este atribuția premierului. Sper să nu ajungem la această situație. Românii ne-au votat pentru principiile liberale. Și în această coaliție PNL va lupta pentru aceste principii”, a spus Florin Cîțu.

Guvernul Ciucă va putea avea joi seară prima şedinţă. Camera Deputaţilor şi Senatul vor avea joi plen reunit, de la ora 10.00, pentru a dezbate şi vota programul de guvernare şi lista Guvernului Ciucă. Toţi miniştrii propuşi în Guvern şi susţinuţi de alianţa PNL-PSD-UDMR şi minorităţi au fost avizaţi favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate. Înaintea plenului, liderii coaliţiei vor semna acordul politic care va sta la baza alianţei, au declarat surse politice, pentru News.ro.

Miniştrii Guvernului Ciucă au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate. Votul va fi dat joi, în plenul reunit al Camerelor – DOCUMENT
Conform agendei şedinţei de joi afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor, reuniunea va începe cu prezentarea programului şi a listei Guvernului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Ulterior vor avea loc dezbateri asupra programului şi listei Guvernului şi pe urmă va fi exercitat de către deputaţi şi senatori votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Pentru ca Guvernul Ciucă să fie învestit sunt necesare minimum 234 de voturi „pentru”. Votul este secret cu bile. În cazul întrunirii numărului necesar de voturi pentru învestire, hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este înaintată de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Acordul coaliţiei de guvernare – Guvernul Ciucă, până în mai 2023, după care premierul revine PSD

Liderii PNL-PSD-UDMR şi grupului minorităţilor se vor întruni, joi dimineaţă, înaintea plenului reunit pentru învestirea viitorului Executiv care va începe la ora 10.00, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu pentru a semna acordul politic care va sta la baza coaliţiei de guvernare, au declarat surse politice, pentru News.ro. Acordul vizează formarea Coaliţiei Naţionale pentru România – coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024. Documentul prevede premier prin rotaţie, iar la schimbarea prim-ministrului, vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL, ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. De asemenea, ministrul Finanţelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei. În plus, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

„Primul candidat la funcţia de prim-ministru,  din partea PNL,  susţinut de cele 4 formaţiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD,  până la alegerile generale din 2024. La schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, prevede documentul.

acord-politic-psd-pnl-udmr-h14-00-22-noiembrie-2021

De asemenea, în cazul desemnării celui de-al doilea premier, cel din partea PSD, „conform prevederilor constituţionale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte şi 2 viceprim-miniştri, care vor reprezenta formaţiunile coaliţiei care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern”.

În plus, şedinţele coaliţiei vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părţile semnatare.

„În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste şedinţe participă prim-ministrul şi membrii cabinetului.  Delegaţiile de consultare în cadrul coaliţiei vor avea componenţa şi numărul de persoane stabilite de către preşedinţii celor 4 formaţiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formaţiune reprezentată în guvern, lunar, prin rotaţie. Şedinţele coaliţiei vor aborda agenda politică guvernamentală şi parlamentară”, mai arată acordul politic.

Deciziile coaliţiei vor fi luate prin consens. Totodată, deciziile coaliţiei sunt obligatorii pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de către aceasta.

„Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formaţiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliţiei sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliţiei sunt confidenţiale până la adoptarea deciziilor”, conform sursei citate.

Coordonarea activităţii Coaliţiei la nivel guvernamental se îndeplineşte de către prim-ministru şi viceprim-miniştri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuţiilor delegate convenite.

„Agenda de lucru a şedinţelor de guvern, stabilirea şi prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniştrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului. Pentru coordonarea şi punerea în aplicare a deciziilor Coaliţiei la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, şedinţe cu participarea liderilor de grup ai formaţiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului”, mai prevede documentul.

În vederea implementării deciziilor coaliţiei la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor şedinţelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor şi ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea şedinţelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului, mai indică sursa menţionată.

Programul guvernului Ciucă pe Transporturi: 13.000 de km de drumuri modernizate, finalizarea autostrăzilor în lucru, metrou în Cluj şi trenuri de mare viteză
Potrivit acordului politic, „medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum şi dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susţinerea unor iniţiative legislative se face în şedinţele de Coaliţie”.

„Acordul politic de constituire a Coaliţiei Naţionale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 şi intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază şi convin între formaţiunile semnatare, fiind decise prin consens”, conchide sursa amintită.