Prima tabelă electronică a unui stadion din România a fost tăiată şi va ajunge la fier vechi

Amplasată în 1988, când Sibiul devenea primul oraș al cărui stadion avea o tabelă electronică, imensa construcție metalică ce a deservit "Municipalul" a fost tăiată în cursul zilei de miercuri. Demontarea structurii are loc în cadrul lucrărilor de modernizare a stadionului din Sibiu.
George Russo
21 ian. 2021, 15:40
Prima tabelă electronică a unui stadion din România a fost tăiată şi va ajunge la fier vechi
Foto: Turnulsfatului.ro

Prima tabelă electronică din România are o greutate de 12 tone, după cum indicau senzorii macaralei care, miercuri după-amiaza, a coborât la sol partea superioară. Respectiva parte a fost tăiată, urmând ca la fel să se întâmple și cu cele două picioare de susținere, Scrie Turnulsfatului.ro.

”Vor ajunge la fier vechi”, au explicat reprezentanții Con-A, compania sibiană de construcții care derulează lucrările de modernizare a stadionului.

”În România nu existau la acea vreme tabele electronice. Nu aveam voie, fiind perioada comunistă, nici să importăm. Și am făcut o socoteală, costa patru milioane de lei să produci o astfel de tabelă. Ne-am înțeles cu Independența să facă partea metalică a tabelei, iar partea electronică a făcut-o Craiova. Dar pe bani, evident”, își amintește Nicolae Nan, fost deputat, care în perioada aceea era director în cadrul Consiliului Popular al județului Sibiu (stadionul fiind în acea vreme în proprietatea Consiliului Popular al județului).

Conform Calculatorului de inflație, cele patru milioane de lei din 1987 ar fi, în vremurile noastre, echivalentul a peste 15,4 de milioane de lei.

”Și am mers la București, era director un anume Baciu. «Cum, noi vrem să reducem cheltuielile cu investițiile și tu vii acum cu tabele electronice?», a ridicat vocea la mine. Dar cererea de alocare de fonduri era semnată de Nicu (Nicu Ceaușescu – fiul lui Nicolae Ceaușescu), că l-am convins să o semneze el. Și am zis «vezi de cine e semnată cererea și te hotărăști tu ce faci», după care am plecat din birou. N-am ajuns bine pe hol și a venit după mine: «hai să îți dau banii»”.

Prima tabelă electronică din România va fi schimbată odată cu modernizarea stadionului din Sibiu

Tabela respectivă folosea becuri. ”Nu erau pe vremea aceea led-uri, dar, oricum, meseriași cei care au construit-o: n-am avut probleme cu ea. Cu becuri funcționa și, prin urmare, consuma mult curent electric. E adevărat, nu făcea multe: puteai afișa scorul, dar nu și numele formației. Dar ne mai jucam cu ea să afișeze și câte un «Bine ați venit!» și așa mai departe. Și-a făcut treaba”, mai amintește Nicu Nan.

Tabela Stadionului Municipal Sibiu

Montată în 1988, tabela a fost inaugurată oficial în 23 martie 1989, când la Sibiu naționala de fotbal a României a jucat împotriva Italiei. Meciul a fost câștigat de România cu 1 la 0.

În cadrul proiectului de modernizare a municipalului din Sibiu este prevăzută amplasarea a două tabele electronice de marcaj, cu o dimensiune de 4,6 x 3,6 m fiecare. ”Tabela de fotbal poate afișa cu leduri de culoare roșie: numele echipelor, numele jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor, timpul de joc, scorul, numele jucătorului care a marcat gol și minutul în care a înscris, logo-uri grafice, sigle, mesaje publicitare, ora exactă a zilei, temperatura aerului și orice fel de informații text sau animații”, se arată în documentația potrivit căreia cele mai mici caractere ce vor fi afișate trebuie să fie vizibile de la 90 – 100 de m.

Lucrările din cadrul contractului de 114,74 milioane de lei, fără TVA, semnat cu Con-A au început în septembrie 2020 și aui termen de finalizare 18 luni.

Citeşte şi: Victor Becali, amintiri cutremurătoare din închisoare. „Eu n-am probleme, dar Cristi Borcea a rămas marcat!”

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african