Prima tabletă educaţională românească, în presa europeană

Mutarea educației în spațiul online a amplificat inegalitățile, limitând accesul la școală pentru mulți elevi care nu au calculator sau conexiune la internet. Așa a apărut nevoia unei tablete educaționale, destinată copiilor fără posibilități materiale, susține europarlamentarul Victor Negrescu în cadrul unui interviu acordat portalului european EurActiv.com. Acesta a prezentat proiectul pe care l-a inițiat și care a început deja să aibă rezultate - primele tablete au fost distribuite gratuit chiar la începutul acestei săptămâni, unor elevi din județul Alba.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 05:32
Prima tabletă educaţională românească, în presa europeană

„Un număr mare de elevi din țara mea nu beneficiază de computere sau de acces la internet pentru a participa la școala online – de asemenea, mulți profesori se află în aceeași situație, ceea ce a însemnat că pe perioada închiderilor școlii, ei au fost (și încă sunt) în afara procesului educațional. Alături de mai mulți parteneri din domeniul digital și din zona ONG, am încercat să ajutăm și am dezvoltat prima tabletă educațională românească, pusă la dispoziție, prin intermediul unui program social, copiilor care provin din medii defavorizate”, a declarat Victor Negrescu.

Eurodeputatul consideră că problema accesului inegal la educație are nevoie de o rezolvare europeană, solicitând crearea unor instrumente de educație digitală la nivelul Uniunii Europene.

Victor Negrescu face apel la toate forţele politice să lucreze împreună pentru ca România să obţină bani europeni pentru dezvoltare

„Nu ne putem propune dezvoltarea abilităților digitale atunci când o mare parte a copiilor din Europa nu au acces la educația online. Una dintre soluții este implementarea mai rapidă a Garanției europene pentru copii, asigurând accesul la educație și asistență medicală pentru toți copiii. (…) Din acest motiv am solicitat crearea unor instrumente de educație digitală la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi o platformă educațională, care să pună în comun resursele și să  sprijine sistemele naționale de învățământ”, spune deputatul român.

În calitate de raportor europarlamentar pentru politicile europene privind educația digitală, Negrescu afirmă că digitalizarea este un instrument important pentru modernizare și susține creșterea finanțării educației atât la nivelul UE, cât și la nivel național și dezvoltarea competențelor digitale pentru toate generațiile, precum și mai multe politici comune europene în domeniul învățământului.

„Trebuie să colaborăm mai mult, pentru a crea un Spațiu european al educației cu adevărat comun, care să permită o dezvoltare mai echitabilă a țărilor și regiunilor, împărtășirea resurselor și a celor mai bune practici, dar care să aducă și beneficii foarte concrete, cum ar fi o recunoaștere mai rapidă a diplomelor la nivelul Uniunii Europene”, a precizat Negrescu.