Prima ţară care a luat măsuri după anunţul EMA că vaccinul AstraZeneca provoacă apariţia de cheaguri de sânge. Care au fost deciziile

Estonia a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, au anunțat autoritățile de la Tallin.

07 apr. 2021, 23:19
Prima ţară care a luat măsuri după anunţul EMA că vaccinul AstraZeneca provoacă apariţia de cheaguri de sânge. Care au fost deciziile

Măsura din Estonia va rămâne în vigoare până la apariția unor informații suplimentare cu privire la acest subiect, potrivit Reuters. Decizia autorităţilor de la Tallin, de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, vine pe fondul anunțului făcut de Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului, conform căruia pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheaguri de sânge neobișnuite și nivelul scăzut de tromobocite, conform comunicatului emis de EMA.

Citeşte şi Povestea halucinantă a turistului estonian blocat de aproape patru luni pe un aeroport din Filipine, din cauza pandemiei

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decursul a două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Citeşte şi O femeie de 60 de ani a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după vaccin cu AstraZeneca. Reacţia Oxford

„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, a comunicat miercuri agenţia.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat şi el existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser. „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, spunea Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.