Prima țară care interzice consumul de insecte, după ce UE a aprobat greierele, viermele, lăcusta și larva ca produse alimentare

Uniunea Europeană a aprobat în ultimele luni introducerea în piața alimentară a greierilor și a larvelor de bălegar, decizii controversate, care au provocat numeroase reacții din partea guvernelor și a activiștilor. În 2023, o țară a decis să ia măsuri, în urma „deciziei anumitor state de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.

03 feb. 2023, 18:54
Prima țară care interzice consumul de insecte, după ce UE a aprobat greierele, viermele, lăcusta și larva ca produse alimentare

Anul trecut, la nivel european a început să discute din ce în ce mai mult despre introducerea unor produse alimentare „neconvenționale” pentru consum, în rândul cetățenilor UE. Astfel, viermele de făină a fost aprobat deja de blocul comunitar, pentru consum. În acest context, în rândul statelor de pe continent au început să apară din ce în ce mai multe îngrijorări, cu privire la viitorul meniu al cetățenilor.

Formatorii de opinie și politicienii au venit cu diverse scenarii: unii au susținut că alimentele obișnuite vor fi scumpite artificial, pentru ca cetățenii de rând să ajungă să consume insecte. Alții chiar au încercat în Parlament să voteze un proiect prin care să se interzică pentru consum insectele, pe teritoriul României.

Ministrul PSD de la Agricultură, Petre Daea, s-a arătat îngrijorat. El a precizat că românii trebuie să consume în continuare porc, vită și pui, iar „greierii trebuie lăsați să cânte”. De asemenea, el s-a exprimat împotriva consumului de larve de gândac de bălegar, proaspăt aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

În septembrie 2022, AUR a depus un proiect de lege la Parlament, cu privire la interzicerea utilizării insectelor în producția de hrană pentru populația umană. Inițiativa partidului condus de către George Simion nu a avut succes.

 

Ce țară a dat lege pentru interzicerea consumului de insecte

 

În timp ce pe continentul european continuă dezbaterile, un stat arab se „blindează” legislativ împotriva consumului de insecte. Qatarul a luat această decizie, pentru că produsele pe bază de insecte nu corespund „exigențelor normelor tehnice ale alimentelor halal”, autorizate de musulmani, a precizat într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății din Golf.

Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi „recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi document se precizează că anunţul vine ca urmare a „deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.

Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat consumul de:

  • greierul domestic (acheta domesticus);
  • viermele de făină (tenebrio molitor);
  • lăcusta migratoare (locusta migratoria);
  • larva gândacului de bălegar (alphitobius diaperinus).