Prima zi de şcoală 2021 este sau nu LIBERĂ pentru părinţi? Anunţul ministrului Educaţiei despre festivităţi

Noul an şcolar începe pe 13 septembrie, cu ceremonii restrânse în exterior şi respectarea regulilor combatere a Covid 19.

03 sept. 2021, 10:38
Prima zi de şcoală 2021 este sau nu LIBERĂ pentru părinţi? Anunţul ministrului Educaţiei despre festivităţi

Prima zi de școală 2021.

Deși un proiect de lege din 2017 prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an, acesta a fost respins ulterior de deputați, pe motiv că ar provoca un adevărat haos, având în vedere că și cadrele didactice sunt părinți și, astfel, nu ar mai participa la deschiderea noului an școlar. Singurii bugetari care au de obicei liber în prima zi de şcoală sunt parlamentarii, care îşi suspendă activitatea legislativă pentru munca „în teritoriu”.

Prima zi de școală 2021. Măsura acordării de zile libere părinților anumitor copii se regăsește în Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, document adoptat de Parlament, dar se referă la situaţii de pandemie sau de fenomene extreme. În esență, documentul stabilește că atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu acesta pentru a-l supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele).

O altă posibilitate pentru a avea zi liberă ân prima zi de şcoală este ca părinţii să se vaccineze. Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă pentru fiecare doză. Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Legea a intrat în vigoare din 29 iulie 2021.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare, iar dacă ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, ai obligația să depui adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare după ce ai primit serul.

De ziua liberă poate beneficia și unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului.

Zile libere 2021. Peste 50 de zile de concediu plătit şi învoiri, pe lângă sărbătorile legale, pentru o anumită categorie de bugetari. DOCUMENT

Prima zi de școală 2021. În ceea ce priveşte ceremoniile de deschidere a noului an şcolar, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că „anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acţiuni care sunt permise, acţiuni cu mii de persoane”. El a explicat că singurele condiţii vor fi ca aceste ceremonii să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră şi jumătate şi să se poarte masca de protecţie, fiind vorba despre aglomerări de persoane.

„Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că vai Doamne, merg în şcoală!”, a susţinut ministrul.

ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

El a anunţat că purtarea măştii de protecţie în şcoală, în spaţiile interioare, va fi obligatorie cu excepţia învăţământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măştii, dar nu obligativitate şi cu excepţia orelor de educaţie fizică derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu indici de infectare de peste 2 la mie orele de sport vor putea fi organizate doar în spaţii exterioare.

Ar trebui reguli stricte pentru ceremoniile de început de an

Părinții copiilor pot participa la festivitățile de sfârșit de an școlar dacă sunt vaccinați anti-COVID, au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală, a decis joi Guvernul, scrie G4Media.ro. În hotărârea cu măsurile de relaxare valabile de la 1 iunie, Guvernul a stabilit ca „festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt:

  • persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
    ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
    sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
    sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”.