Prima zi de şcoală în diferite colţuri ale lumii. Ţara în care copiii trebuie să redea din memorie numele bunicilor din şapte generaţii

Prima zi de şcoală este una încărcată de emoţii şi de semnificaţii pentru copiii din toate colţurile lumii. Totuşi, nu peste tot în lume prima zi de şcoală are legătură cu învăţătura. Iată ce obiceiuri adoptă elevii din diferite ţări în prima zi de şcoală.

RomaniaTV.net
14 sept. 2020, 09:35
Prima zi de şcoală în diferite colţuri ale lumii. Ţara în care copiii trebuie să redea din memorie numele bunicilor din şapte generaţii

În Arabia Saudită, prima zi de şcoală durează… mai multe zile, scrie Mediafax. Prima zi a noului an şcolar este despre socializare, mâncare şi activităţi de grup.

În Olanda, copiii merg la şcoală la patru ani, primii ani fiind dedicaţi jocului şi socializării.

În Elveţia, în prima zi a noului an şcolar accentul e pus pe legătura elevi-părinţii. Copiii primesc pauză de masă de două ori pe zi, iar părinţii îi pot lua pe copii acasă pentru a lua masa împreună.

În Germania, copiii care intră în clasa I primesc un coş plin cu dulciuri şi rechizite. Un expert în tradiţii a precizat că acest obicei simbolizează faptul că statutul micuţilor s-a schimbat, au devenit elevi, iar adulţii vor avea alte aşteptări de la ei. În Germania, se pot înscrie în clasa întâi doar copiii care ştiu să scrie şi să ţină corect stiloul şi creionul în mână.

Citeşte şi Prima zi de şcoală – 2020. Mesajul Google pentru elevi

Şi în Indonezia, în prima zi de şcoală se pune accentul pe socializare, pe joacă, pe activităţi de grup, al căror rol este acela de a le crea un sentiment de apartenenţă la comunitate, dar şi pentru a le dezvolta empatia. 

În Japonia, elevii primesc de la părinţii lor un ghiozdan plin cu rechizite, simbolul unui nou început, dar şi al unui nou statut: acela de elev. Ceea ce aduce cu sine mai mult respect din partea adulţilor. În această ţară, şcoala începe pe 1 aprilie. Toţi elevii sunt îmbrăcaţi în uniforme, iar mamele lor poartă kimono tradiţionale.

Şi în India copiii primesc ghiozdane cu rechizite, dulciuri şi umbrele viu colorate.

În Kuweit, nu există prima zi de şcoală, fiind doar o zi obişnuită de studiu. Totuşi, elevii sărbătoresc prima zi de şcoală împreună cu părinţii, după care merg şi îşi cumpără rechizite şi uniforme.

În Kazahstan, familia şi prietenii celebrează împreună prima zi de şcoală a elevului. Se găteşte miel, deserturi, iar copilul recită din memorie musafirilor numele bunicilor din ultimele şapte generaţii, pentru a onora memoria străbunilor.

În Rusia, şcoala începe, fără excepţie, pe 1 septembrie, chiar dacă această dată pică într-o zi de duminică. Şi asta deoarece pe 1 septembrie este celebrată Ziua Cunoaşterii. În această ţară, există obiceiul „primului clopoţel”: o fetiţă este urcată pe umerii unui băiat mai mare şi plimbată de-a lungul careului plin de elevi în timp ce sună din clopoţel pentru a marca începutul şcolii.

În Vietnam, copiii, îmbrăcaţi festiv, susţin un spectacol în faţa familiei şi prietenilor.

În Finlanda, în prima zi de şcoală, copiii se joacă ş socializează. Şi fac asta până în clasa a treia, când încep să primească note. Această ţară are un sistem educaţional apreciat în întreaga lume. Accentul se pune pe fiecare elev în parte, nu pe competiţie şi notare.