Primăria Arad, executată silit pentru 350.000 de lei câştigaţi de un arădean în urma unui accident

Primăria Arad a fost executată silit pentru suma de 350.000 de lei, câştigată în instanţă de un arădean care în 2011 a avut un accident pe un teren de sport care ar aparţine municipalităţii, bărbatul fiind grav rănit şi suferind mai multe intervenţii chirurgicale.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 12:55
Primăria Arad, executată silit pentru 350.000 de lei câştigaţi de un arădean în urma unui accident

În urma accidentului, arădeanul a dat în judecată Primăria, iar la începutul acestui an a obţinut, la Curtea de Apel Timişoara, o sentinţă definitivă şi executorie, prin care urma să primească despăgubiri de 350.000 de lei.

„Decizia pronunţată este definitivă şi executorie, astfel că ar trebui pusă în executare de către municipiul Arad. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom recurge la executarea silită şi vom recupera aceste daune morale în sumă de 350.000 de lei, daune materiale de 4240 de lei şi alte cheltuieli de judecată”, declara, la vremea respectivă, avocatul victimei, Mihai Paşca.

Totuşi, Primăria Arad nu a plătit suma, responsabilii locali afirmând că acel teren nu aparţine municipalităţii.

„S-a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care e în fază de judecare, sentinţa pe fond nefiind şi irevocabilă. Cu toate acestea, bărbatul a început un proces pentru executarea silită, pe care l-a câştigat, astfel că suma a fost extrasă dintr-un cont al municipalităţii”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.

Accidentul pentru care Primăria Arad a fost chemată în judecată a avut loc în vara anului 2011, când victima, acum în vârstă de 30 de ani, se juca cu un prieten pe un teren de fotbal situat în cartierul Aurel Vlaicu.

În timpul jocului, poarta metalică de pe teren, care nu era prinsă în pământ, s-a răsturnat peste bărbat, lovindu-l puternic la cap.

Victima a fost în comă o perioadă, având o serie de traumatisme şi fracturi. Bărbatul a suferit câteva intervenţii chirurgicale de reconstrucţie a structurii osoase şi a feţei, dar şi de înlocuire a globului ocular stâng cu o proteză oculară, însă a rămas cu urme pe faţă pentru restul vieţii.

După accident şi pe tot parcursul procesului, reprezentanţii Primăriei Arad au afirmat că terenul nu aparţine municipalităţii, acest aspect fiind invocat şi în recursul formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Municipalitatea nu poate fi făcută responsabilă de acest accident întrucât acel spaţiu nu este administrat de Primărie nici ca teren şi nici ca bază sportivă, şi nici nu apare în evidenţele de cadastru ale Primăriei. Este un teren proprietate a statului, aflat în zona de siguranţă a căii ferate”, declara purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici.

Referitor la acest aspect, avocatul apărării afirma că instanţa a considerat municipalitatea responsabilă pentru accident.

„Statul român, reprezentat în proces prin Ministerul Finanţelor şi ANAF, susţine că nu are în proprietate acest teren. Toate instituţiile pasează răspunderea de la una la alta. Cert este că judecătorii Curţii de Apel Timişoara au achiesat la opinia noastră că răspunderea aparţine municipalităţii, fiind un teren de agrement. Prin această hotărâre, nu se acordă doar daune unei victime, se mai sacţionează modul iresponsabil de administrare a domeniului public”, declara, tot la vremea respectivă, avocatul victimei, Mihai Paşca.

Cu toate că, potrivit Primăriei Arad, nu a fost emisă niciodată vreo autorizaţie de construire pentru terenul de fotbal pe care a avut loc accidentul, acest spaţiu de agrement este încă funcţional, dar nicio instituţie a statului nu şi-a asumat amenajările existente.