Primăria Arad refuză să îl facă cetăţean de onoare post-mortem pe Sergiu Nicolaescu. Vezi de ce

Primăria Arad consideră că nu e oportună conferirea post-mortem a titlului de Cetăţean de Onoare regizorului Sergiu Nicolaescu, proiect iniţiat de un consilier local, pentru că Nicolaescu "nu a avut o legătură bine definită şi îndelungată cu municipiul Arad".

RomaniaTV.net
16 iul. 2013, 13:08
Primăria Arad refuză să îl facă cetăţean de onoare post-mortem pe Sergiu Nicolaescu. Vezi de ce

Primăria Arad a afişat, la intrarea în instituţie, pentru transparenţă decizională, proiectul de hotărâre iniţiat de un consilier local PNL, privind acordarea post-mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare lui Sergiu Nicolaescu, însă în raportul de specialitate, semnat şi de primarul Gheorghe Falcă (PDL), se arată că nu e oportună adoptarea unei astfel de decizii pentru că fostul regizor „nu a avut o legătură bine definită şi îndelungată cu municipiul Arad”.

În raportul de specialitate întocmit de către funcţionarii Primăriei şi ataşat proiectului iniţiat de consilierul PNL Ionel Ciupe, se precizează o serie de condiţii pentru conferirea „celui mai înalt titlu acordat de către Consiliul Local al Municipiului Arad”.

Astfel, printre condiţii se menţionează că titlul respectiv se conferă unor „personalităţi cu recunoaştere naţională sau universală, care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării municipiului Arad şi a imaginii acestuia”.

„Sergiu Nicolaescu este, neîndoielnic, una dintre personalităţile cele mai însemnate ale cinematografiei româneşti, el fiind un adevărat simbol al filmului istoric, care, însă, nu a avut o legătură bine definită şi îndelungată cu municipiul Arad, chiar dacă a fost o vreme senator de Arad (…) Faţă de cele de mai sus, nu considerăm oportună adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local, prin care să se aprobe conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare – post-mortem lui Sergiu Nicolaescu”, se arată în raportul Primăriei.

Până în 26 iulie, la registratura Primăriei Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest proiect.

La începutul acestui an, consilierul local Ionel Ciupe (PNL) a iniţiat un proiect pentru acordarea post-mortem lui Sergiu Nicolaescu a Titlului de Cetăţean de Onoare. Proiectul prevede şi ridicarea unei statui în faţa Cinematografului Dacia, care ar urma să poarte numele fostului regizor.

Potrivit consilierului local, „Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria colectivă naţională şi în special arădeană şi de aceea merită toată recunoştinţa şi consideraţia”.

„Activitatea domniei sale este legată şi de Arad, în perioada 2000-2004 Sergiu Nicolaescu reprezentând cu cinste şi demnitate oraşul în Parlamentul României, în calitate de senator. Sergiu Nicolaescu a stimat Aradul şi momentul revoluţionar de la 1989 petrecut aici, imortalizând în filmul «15» imagini filmate în locaţii din municipiu”, declara, la vremea respectivă, consilierul Ciupe.

Liderii judeţeni ai PNL şi PSD, Ioan Cristina şi Dorel Căprar, declarau, în ianuarie, că vor susţine acest proiect şi le vor recomanda consilierilor liberali şi social-democraţi să voteze în favoarea iniţiativei.