Primăria Bucureşti amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

În urma unui control efectuat de Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu la Primăria Capitalei, s-a constatat că PMB nu deţine un Registru al Spaţiilor Verzi întocmit conform normelor, a anunţat sâmbătă într-un comunicat Ministerul Mediului.

RomaniaTV.net
04 iul. 2020, 08:32
Primăria Bucureşti amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Mai mult, administraţia locală nu deţine nicio informaţie despre suprafaţa tipurilor de terenuri din intravilanul localităţii, ce ar fi trebuit să compună acest Registru.

Din datele prezentate rezultă o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului – 26 mp/locuitor.

Pentru aceste neconformităţi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat Primăria Municipiului Bucureşti cu amendă în valoare de 100.000 lei şi au trasat măsuri de conformare care vor fi verificate periodic.

Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate. Acest Registru trebuie făcut public, pentru a putea fi consultat la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.

Legea 24/2007 reglementează administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi a stării de sănătate a populaţiei. Conform art 6 alin (1) din lege, „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice”.

Citeşte şi: CNSU a adoptat criteriile de exceptare de la măsurile de izolare şi carantină aplicabile persoanelor care sosesc din UE şi SEE