Primăria Capitalei a pus 100 de milioane de euro în bugetul pe 2020 pentru a-l despăgubi pe Constanda

Primăria Capitalei a prevăzut în bugetul pe anul 2020 aproximativ 100 de milioane de euro pentru a-l despăgubi pe omul de afaceri Costică Constanda. În total, municipalitatea trebuie să îi plătească afaceristului 115 milioane de eurp deoarece Consiliul General nu i-a aprobat un cartier de blocuri de cinci etaje în Satul Francez, deşi s-a angajat că o va face. Mai exact, consilierii PNL şi PSD au părăsit sala, iar omul de afaceri s-a adresat instanţei şi a câştigat

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 08:31
Primăria Capitalei a pus 100  de milioane de euro în bugetul pe 2020 pentru a-l despăgubi pe Constanda

Primăria Capitalei trebuie să îi plătească circa 106 milioane de lei, până în anul 2021, şi lui Vasile Creştin pentru un proces pierdut în instanţă, potrivit informaţiilor furnizate de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Cazul omului de afaceri Costică Constanda

Primăria Capitalei trebuie să îi plătească omului de afaceri aproximativ 115 milioane de euro, potrivit unei sentinţe definitive din iunie 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Suma este compusă din 69 milioane de euro contravaloarea terenului respectiv din Satul Francez, restul reprezentând dobânzi aferente din anul 2010 şi până în prezent dar şi alte cheltuieli accesorii.  Primăria rămâne și cu Satul Francez, și cu Parcul Bordei, dar trebuie să-l despăgubească pe Costică Constanda.
 

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a constituit o comisie care să stabilească cu omul de afaceri un calendar de plăţi, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

”În luna septembrie 2019, in baza unei dispoziții a Primarului General, la nivelul Primăriei Capitalei a fost constituită o comisie în vederea identificării soluțiilor legale necesare stingerii executării silite pornite în virtutea titlului executoriu nr. 1309/05.07.2011 și a titlului executoriu nr. 832A/11.07. 2018. Menționăm că până la acest moment nu s-a ajuns la un rezultat final în acest caz. Cu toate acestea, pentru titlurile executorii menționate mai sus, în bugetul pe anul 2020, a fost prevazută suma de 100 de milioane de euro”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Constanda cere despăgubiri

Povestea a început acum aproximativ 20 de ani, când omul de afaceri a cumparat de la familia Lincaru, foştii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În anul 2001, acesta a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra terenului, iar Traian Băsescu, primarul Capitalei din acea perioadă, a hotărât să păstreze Satul şi i-a oferit lui Constanta, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Citeşte şi: Cea mai mare executare silită din România, programată pe 20 martie. Ce riscă omul de afaceri Costică Constanda

Omul de afaceri a vrut să contruiască acolo  clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Constanda s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței, iar judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

Pentru a nu plăti această suma de bani, iar Bordeiul să rămână parc, în anul 2008,  primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care acesta din urmă a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

Cu toate acestea,  Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci după ce Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

După aprobarea schimbului de terenuri, Costică Constanda a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras, contract în care se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până pe 30.06.2010, altfel contractele se desființează. Deaorece aprobările nu au fost obținute până la data respectivă, contractele au fost desființate, iar Constanda s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului. Prin urmare, în iunie 2019 Înalta Curte a dat sentința definitivă în favoarea omului de afaceri.