SCANDAL uriaş din cauza panourilor care îi înfăţişează pe medici ca sfinţi. BOR: O maltratare vizuală a iconografiei creştine

Primăria București cere firmelor de publicitate stradală să elimine panourile publicitare care îi înfățișează pe medici ca sfinți, potrivit unui comunicat al instituției. Municipalitatea îşi bazează solicitarea pe faptul că ”BOR și foarte mulți bucureșteni consideră ca aceste imagini sunt jignitoare”, scrie Libertatea.ro.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 10:36

Recent, Bucureştiul a fost împânzit de panouri stradale reprezentând ființe magice, între medici și sfinți. Desenele sunt realizate de artista Wanda Hutira și fac parte dintr-o campanie amplă a agenției de publicitate McCann România. Reprezentanţii companiei de publicitate au explicat că, deși viziunea artistei care le-a făcut a fost una îndrăzneață, nu este vorba despre altceva decât despre un gest de recunoștință pentru medici.

 McCann: „Nu am intenționat nici o clipă și în nici un fel să ofensăm”

Ilustrațiile Wandei Hutira fac parte din campania “Mulțumim doctorilor” a agenției McCann Worldgroup România, preluată de peste 20 de birouri McCann din Europa. Potrivit agenției, sunt peste 300 de postere pe străzile din Europa, cu mulțumiri exprimate în diferite moduri, artistic, pentru personalul medical. “Când am gândit această campanie, nu am intenționat nici o clipă și în nici un fel să ofensăm sau să provocăm pe cineva”, a transmis McCann, potrivit Libertatea.ro.

Maradona apelează din nou la „mâna lui Dumnezeu” pentru a scăpa Argentina de coronavirus

Agenția spune că ilustratorii care au contribuit la campanie au ales să-i prezinte pe medici așa cum sunt ei văzuți, de fapt, de societate: ca niște supereroi sau ființe cu puteri extraordinare. Despre viziunea Wandei, reprezentanții spun că a fost una “îndrăzneață”, dar care reprezintă un gest de recunoștință pentru medici.

Într-adevăr, în cazul acestor postere, a fost o opțiune artistică îndrăzneață, dar în nici un caz subordonată unui scop politic, religios sau de altă natură, ci un gest de recunoștință pentru medici, la fel de public precum e efortul lor de mare”, a transmis agenția McCann, scrie sursa citată.

Primăria Capitalei solicită înlocuirea panourilor cu imagini care să nu lezeze credinţa bucureştenilor

Reprezentanţii Primăriei Capitalei cer scoaterea panourilor publicitare, motivând faptul că sunt jignitoare pentru bucureşteni. În acelaşi timp, PMB propune înlocuirea lor cu imagini care să exprime recunoştinţa pentru munca medicilor, dar fără să lezeze credinţa trecătorilor.

Având în vedere că atât BOR, cât și foarte mulți bucureșteni consideră că aceste imagini sunt jignitoare, Primăria Capitalei va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a acestor reprezentări de pe panourile stradale, care pot fi înlocuite cu imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credința trecătorilor”, se arată în comunicatul PMB.

BOR: „Este o maltratare vizuală a iconografiei creştine” 

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că panourile publicitare care reprezintă medici în ipostaze similare icoanelor ortodoxe sunt o „maltratare vizuală a iconografiei creștine”, o blasfemie şi că aceste reprezentări aduc ofensă și breslei medicale, nu doar religiei creștine.

Cred că este vorba despre o ridicolă campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul […] Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit basilica.ro