Primăria Capitalei cumpără în apropierea iernii servicii pentru deratizare şi dezinsecţie de un milion de euro

Primăria Capitalei vrea să aloce un milion de euro pentru efectuarea dezinsecţiei şi deratizării în oraş, acţiuni ce trebuie făcute până la sfârşitul anului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

26 oct. 2017, 16:04
Primăria Capitalei cumpără în apropierea iernii servicii pentru deratizare şi dezinsecţie de un milion de euro

Marţi, Primăria Municipiului Bucureşti va discuta un proiect de hotărâre care prevede alocarea bugetului pentru deratizare şi dezinsecţie pentru anul 2017.

Deşi mai sunt doar două luni din acest an, municipalitatea susţine că nu a putut semna un contract pentru prestarea acestor servicii din cauza unui litigiu.

Mai exact, în anul 2016, când a avut loc licitaţia prin care urma să fie desemnată o firmă care să se ocupe de deratizare în 2017, primăria nu ar fi desemnat un câştigător. Unul dintre ofertanţi a considerat că avea cea mai bună ofertă şi s-a adresat instanţei.

După ce situaţia a ajuns la judecători, primăria a fost în imposibilitatea de a colabora cu o firma specializată, deratizarea şi dezinsecţia fiind făcute prin instituţiile proprii, la un nivel mai redus.

În urmă cu două luni, firma care a dat primăria în judecată a câştigat procesul, municipalitatea fiind obligată să semneze un contract. Ulterior, societatea şi-a început activitatea, care va fi extinsă până la sfârşitul anului, iar primăria trebuie să achite serviciile.

„Nu este vina administraţiei noastre că s-a ajuns la această situaţie, pentru că licitaţia s-a desfăşurat înainte de alegerile din iunie 2016, adică în timpul administraţiei care a preluat frâiele Municipalităţii după arestarea fostului primar Sorin Opreascu. Mai mult, fiind un litigiu, noi nu am avut voie să semnăm un contract cu o altă companie, astfel că dezinsecţia şi deratizarea pe timpul verii s-a făcut cu ajutorul instituţiilor proprii. Plata către serviciile pe care această firmă le va presta se va face în baza deconturilor pe care această companie le va prezenta”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

„Este o hotărâre aberantă, ţinând cont că suntem aproape în luna noiembrie. Astfel de decizii se iau în luna ianuarie, ca să te poţi pregăti pentru astfel de acţiuni. S-a ajuns la această situaţie pentru că la licitaţia organizată în 2016, pentru anul în curs, Primăria nu a desemnat niciun câştigător. Având cea mai bună ofertă, Coral a atacat situaţia în instanţă şi a primit câştig de cauză în urmă cu mai puţin de două luni. Bineînţeles, Primăria a fost obligată să semneze acest contract de servicii, iar pe data 31 octombrie, la viitoarea şedinţă a CGMB, trebuie să aprobăm bugetul pentru aceste servicii, care este de aproximativ cinci milioane de lei (1,1 milioane de euro – n.r.)”, a declarat conslierul general PMP Lucian Iliescu.

„Am primit spre moştenire o situaţie delicată, cu un contract despre care cei mai mulţi reprezentanţi ai presei au considerat că nu este în favoarea primăriei şi nici în favoarea bucureştenilor. Am semnat finalizarea procedurii de achiziţie cu societatea care a câştigat licitaţia de deratizare (firma Coral – n.red.) Din păcate, a trecut vara, dar este măcar bine şi util să se acţioneze în sensul deratizării, pe raza Municipiului Bucureşti, cu această societate care a caştigat licitaţia şi care va începe să acţioneze în cel mai scurt timp”, declara primarul general Gabriela Firea în luna septembrie, în cadrul unui eveniment public.