Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Proiectele de hotărâre privind înfiinţarea a zece societăţi comerciale pe acţiuni au fost aprobate, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la începutul şedinţei de consiliu, că regiile şi administraţiile din cadrul primăriei au fost "căpuşate” mulţi ani de cei care, în prezent, se opun înfiinţării societăţilor comerciale pe acţiuni ce vor fi în subordinea Consiliului General al Capitalei.

29 mart. 2017, 16:10
Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Consilierii generali au aprobat, miercuri, înfiinţarea următoarelor firme: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul şedinţei, că respinge acuzaţiile care i s-au adus cu privire la înfiinţarea societăţilor, spunând că acestea sunt doar declaraţii politice „din partea celor care au avut atâţia ani de zile la dispoziţie să dovedească onestitate şi profesionalism în Bucureşti”.

„Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile de reprezentanţii celor care se opun înfiinţării acestor societăţi pe acţiuni. Au dus aceste regii şi administraţii în faliment, iar aceşti domni doresc în continuare ca bucureştenii să beneficieze în ghilimele de servicii de proastă calitate la preţuri foarte mari”, a spus Gabriela Firea, conform news.ro. 

Benzi unice RATB pe mai multe artere, aprobate de CGMB miercuri. VEZI proiectele de 220 milioane euro din PMUD

Ea a mai spus că nu este de acord să meargă pe un model „ipocrit” de administraţie şi că, atât timp cât este primar general, iar majoritatea este asigurată de PSD şi ALDE, acesta nu va fi perpetuat.

Consilierii USR nu au votat proiectele de hotărâre privind înfiinţarea celor zece societăţi comerciale pe acţiuni, spunând că nu a fost prezentată o strategie integratoare, nu au fost prezentate nişte studii de oportunitate, analize de piaţă, nici un impact financiar.

De asemenea, grupul PNL a votat împotriva proiectelor de hotărâre. Cristian Olteanu, consilier PNL, a spus că proiectele privind înfiinţarea societăţilor trebuie dezbătute pe rând, pentru fiecare caz în parte.

„Proiectele de hotărâre reprezintă o schimbare majoră a modului în care se face administraţie, este o chestiune importantă, care ar trebui dezbătută şi nu doar la nivel de principii, ci proiect cu proiect, în funcţie de cazul fiecărei societăţi. Noi am cerut ca aceste discuţii să se poarte subiect cu subiect şi nu atât de rapid. Noi nu am apucat să avem dezbateri pe fiecare subiect. Ne vom putea spune punctul de vedere abia după ce vom consulta părerea cetăţenilor şi a tuturor actorilor sociali li privaţi care sunt implicaţi”, a declarat Olteanu.

Scandal la şedinţa CGMB. O consilieră USR acuză că a fost făcută „prostituată”. Nicuşor Dan ameninţă cu plângeri penale VIDEO

La rândul său, Ciprian Ciucu, din partea PNL, a spus că în România experienţa managementului public este defectuoasă, iar schimbarea modelului administrativ este făcută într-un „mod ciudat”.

„Aţi argumentat că există o slabă capacitate administrativă a primăriei şi de aceea aveţi nevoie să atrageţi oameni care să aibă o gândire strategică în aceste companii. Funcţia strategică şi de management principal trebuie să fie în primărie şi nu în companii. (…) Asigură aceste companii economii de scară şi exploatează nişte oportunităţi de piaţă şi avem nişte analize în acest sens? Cum veţi asigura o transparenţă bună? În practica internaţională, municipalităţile înfiinţează companii cu precădere în zonele de eşec al pieţei. Avem un eşec al pieţei în aceste multe domenii în care vrem să înfiinţăm companii?”, a susţinut Ciucu.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în 28 februarie, acordul de principiu pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” trece la CGMB

Proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a emite o hotărâre pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Capitalei şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost aprobat, miercuri, de consilierii generali.

În expunerea de motive se arată că în prezent, în Bucureşti există o problemă cu lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Direcţiei Cultură, Sport, Turism.

Potrivit proiectului de hotărâre, în 2015, Direcţia a solicitat sprijin în vederea realizării demersurilor necesare pentru preluarea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu, însă abia în luna ianuarie 2016, printr-o hotărâre de consiliu, a fost aprobată cererea emiterii către Guvern a unei hotărâri pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniul Naţional în domeniul public al Capitalei şi administrarea CGMB.

În luna ianuarie 2017, Ministerul Culturii s-a declarat de acord cu transmiterea Teatrului de Vară în domeniul public al Bucureştiului, însă a solicitat actualizarea hotărârii de consiliu, pentru că aceasta a fost adoptată înaintea alegerilor locale din 2016 şi „există posibilitatea ca aceasta să nu mai reflecte voinţa actuală a autorităţilor deliberative locale”.

„Pentru a putea demara acţiunea de modernizare a acestui amfiteatru, este necesară promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să aibă ca obiect transmiterea din domeniul public al statului şi adminisrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti a Teatrului de Vară Nicolae Bălcescu”, se arată în proiectul de hotărâre.


loading...
Partenerii noștri