Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Proiectele de hotărâre privind înfiinţarea a zece societăţi comerciale pe acţiuni au fost aprobate, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la începutul şedinţei de consiliu, că regiile şi administraţiile din cadrul primăriei au fost "căpuşate” mulţi ani de cei care, în prezent, se opun înfiinţării societăţilor comerciale pe acţiuni ce vor fi în subordinea Consiliului General al Capitalei.
Cristina Macuc
29 mart. 2017, 16:10
Primăria Capitalei înfiinţează 10 noi firme. Gabriela Firea: Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile

Consilierii generali au aprobat, miercuri, înfiinţarea următoarelor firme: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la începutul şedinţei, că respinge acuzaţiile care i s-au adus cu privire la înfiinţarea societăţilor, spunând că acestea sunt doar declaraţii politice „din partea celor care au avut atâţia ani de zile la dispoziţie să dovedească onestitate şi profesionalism în Bucureşti”.

„Regiile şi administraţiile au fost căpuşate ani de zile de reprezentanţii celor care se opun înfiinţării acestor societăţi pe acţiuni. Au dus aceste regii şi administraţii în faliment, iar aceşti domni doresc în continuare ca bucureştenii să beneficieze în ghilimele de servicii de proastă calitate la preţuri foarte mari”, a spus Gabriela Firea, conform news.ro. 

Benzi unice RATB pe mai multe artere, aprobate de CGMB miercuri. VEZI proiectele de 220 milioane euro din PMUD

Ea a mai spus că nu este de acord să meargă pe un model „ipocrit” de administraţie şi că, atât timp cât este primar general, iar majoritatea este asigurată de PSD şi ALDE, acesta nu va fi perpetuat.

Consilierii USR nu au votat proiectele de hotărâre privind înfiinţarea celor zece societăţi comerciale pe acţiuni, spunând că nu a fost prezentată o strategie integratoare, nu au fost prezentate nişte studii de oportunitate, analize de piaţă, nici un impact financiar.

De asemenea, grupul PNL a votat împotriva proiectelor de hotărâre. Cristian Olteanu, consilier PNL, a spus că proiectele privind înfiinţarea societăţilor trebuie dezbătute pe rând, pentru fiecare caz în parte.

„Proiectele de hotărâre reprezintă o schimbare majoră a modului în care se face administraţie, este o chestiune importantă, care ar trebui dezbătută şi nu doar la nivel de principii, ci proiect cu proiect, în funcţie de cazul fiecărei societăţi. Noi am cerut ca aceste discuţii să se poarte subiect cu subiect şi nu atât de rapid. Noi nu am apucat să avem dezbateri pe fiecare subiect. Ne vom putea spune punctul de vedere abia după ce vom consulta părerea cetăţenilor şi a tuturor actorilor sociali li privaţi care sunt implicaţi”, a declarat Olteanu.

Scandal la şedinţa CGMB. O consilieră USR acuză că a fost făcută „prostituată”. Nicuşor Dan ameninţă cu plângeri penale VIDEO

La rândul său, Ciprian Ciucu, din partea PNL, a spus că în România experienţa managementului public este defectuoasă, iar schimbarea modelului administrativ este făcută într-un „mod ciudat”.

„Aţi argumentat că există o slabă capacitate administrativă a primăriei şi de aceea aveţi nevoie să atrageţi oameni care să aibă o gândire strategică în aceste companii. Funcţia strategică şi de management principal trebuie să fie în primărie şi nu în companii. (…) Asigură aceste companii economii de scară şi exploatează nişte oportunităţi de piaţă şi avem nişte analize în acest sens? Cum veţi asigura o transparenţă bună? În practica internaţională, municipalităţile înfiinţează companii cu precădere în zonele de eşec al pieţei. Avem un eşec al pieţei în aceste multe domenii în care vrem să înfiinţăm companii?”, a susţinut Ciucu.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în 28 februarie, acordul de principiu pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” trece la CGMB

Proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a emite o hotărâre pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Capitalei şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost aprobat, miercuri, de consilierii generali.

În expunerea de motive se arată că în prezent, în Bucureşti există o problemă cu lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Direcţiei Cultură, Sport, Turism.

Potrivit proiectului de hotărâre, în 2015, Direcţia a solicitat sprijin în vederea realizării demersurilor necesare pentru preluarea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu, însă abia în luna ianuarie 2016, printr-o hotărâre de consiliu, a fost aprobată cererea emiterii către Guvern a unei hotărâri pentru transmiterea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniul Naţional în domeniul public al Capitalei şi administrarea CGMB.

În luna ianuarie 2017, Ministerul Culturii s-a declarat de acord cu transmiterea Teatrului de Vară în domeniul public al Bucureştiului, însă a solicitat actualizarea hotărârii de consiliu, pentru că aceasta a fost adoptată înaintea alegerilor locale din 2016 şi „există posibilitatea ca aceasta să nu mai reflecte voinţa actuală a autorităţilor deliberative locale”.

„Pentru a putea demara acţiunea de modernizare a acestui amfiteatru, este necesară promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să aibă ca obiect transmiterea din domeniul public al statului şi adminisrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti a Teatrului de Vară Nicolae Bălcescu”, se arată în proiectul de hotărâre.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”