Primăria Cluj-Napoca a pus în circulaţie 25 de troleibuze noi. „Jumătate din flota de vehicule este electrică, nepoluantă”

Primăria Cluj-Napoca a pus în circulaţie primele 25 de troleibuze noi, din cele 50 achiziţionate cu fonduri europene, restul urmând să fie dată în folosinţă pe măsură ce vor fi înmatriculate. După această achiziţie, jumătate din flota de vehicule destinate transportului în comun este electrică, nepoluantă.

RomaniaTV.net
05 feb. 2020, 11:36

Oraşul Cluj Napoca îşi propune ca, până în anul 2026, să aibă tot transportul public din municipiu nepoluant. Autobuzele sunt marca Solaris Bus & Coach SA, preţul unuia fiind de 2.934.851,78 de lei cu TVA, iar valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 147.415.957 de lei cu TVA.

”25 noi troleibuze, achiziționate de primărie cu fonduri europene, în circulație de astăzi în municipiu. Două treimi din flota de transport public este nouă. Odată cu punerea în circulație a celor 25 noi troleibuze – din totalul de 50 achiziționate cu fonduri europene de Primăria municipiului Cluj-Napoca – jumătate din flota de vehicule destinate transportului public este electrică, nepoluanta. Cluj-Napoca dispune deja de cea mai nepoluantă flotă de transport în comun din România și ne propunem ca, până în anul 2026, întreg transportul public din municipiu să fie nepoluant. De asemenea, două treimi din totalul celor 370 de vehicule aflate în circulație – tramvaie, troleibuze, autobuze – sunt noi, în conformitate cu standardele cele mai înalte din acest domeniu”, a postat primarul Emil Boc pe pagina de Facebook.

Citeşte şi: Gabriela Firea vrea ca linia de tramvai să devină bandă unică şi pentru autobuze. Amendament la Codul Rutier

Troileibuzule au 142 de locuri, dintre care 43 pe scaune şi un loc pentru fotoliu rulant destinat persoanelor cu dizabilităţi, sistem de rampă de accces pentru îmbarcarea persoanelor cu dizabilități, a mamelor cu cărucioare, sistem de supraveghere video la interior și la exterior, sistem de informare audio-video a călătorilor şi sistem de numărare a călătorilor.

În total, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat 50 de troleibuze Solaris Trollino cu finanțare europeană. În anul 2017, Primăria a semnat un acord pentru livrarea a 41 de autobuze electrice, primele au ajuns ăn anul 2018, iar restul au fost livrate etapizat până în 2019.

Citeşte şi: Cursă nebună cu poliţia pe urme, în Cluj! Un şofer beat şi fără permis a ajuns în şanţ, după ce a avariat mai multe autospeciale

Clujul, primul oraş cu autobuze fără şofer

Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va avea, de anul viitor, autobuze fără şofer. Acest tip de autobuz va deservi, pentru început, doar zona centrală a oraşului. De asemenea, a fost introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, prin intermediul unei soluţii implementate de primaria municipiului si compania locala de transport public.

„Cluj-Napoca îşi doreşte să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce priveşte transportul public, după ce a fost primul oraş care a introdus în circulaţie autobuzele electrice”, a completat primarul de Cluj.