Primarii din Jilava şi Snagov şi vicepreşedintele CJ Ilfov petrec Crăciunul după gratii

Primarii din Jilava şi Snagov rămân în arest. Nici vicepreşedintele CJ Ilfov nu pleacă acasă de sărbători. Judecătorii ICCJ au respins recursurile formulate de avocaţii celor trei.

RomaniaTV.net
24 dec. 2011, 13:30
Primarii din Jilava şi Snagov şi vicepreşedintele CJ Ilfov petrec Crăciunul după gratii

Primarul din Jilava, Adrian Mladin, cel din Snagov, Muşat Apostol, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, şi finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv, judecătorii instanţei supreme respingând recursul lor.

Primarul din Jilava, Adrian Mladin, cel din Snagov, Muşat Apostol, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, şi finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, au fost arestaţi preventiv, joi, pentru 29 de zile, pentru fapte de corupţie, de către Curtea de Apel Bucureşti, decizie contestată la instanţa supremă.

Avocaţii celor patru inculpaţi au criticat, sâmbătă, în faţa completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decizia magistratului Curţii de Apel, în sensul că aceasta generalizează situaţia şi nu aduce argumente pe fiecare acuzat în parte, în condiţiile în care „răspunderea penală este individuală”.

Totodată, avocaţii au indicat protestele spontane ale locuitorilor unde acuzaţii sunt primari, susţinând că acestea relevă faptul că edilii nu sunt respinşi de comunităţi, dimpotrivă fiind apreciaţi.

Mai mult, avocaţii au reclamat faptul că magistratul Curţii de Apel Bucureşti, care a emis mandatele de arestare pentru cei patru, nici măcar nu a luat în calcul o altă măsură.

Avocatul primarului din Snagov, Muşat Apostol, a subliniat că măsura arestării preventive vine la câteva luni de la comiterea faptelor invocate de procurorii anticorupţie. „De ce trebuia să se ia măsura cea mai dură, restrictivă de libertate, şi nu alta”, a susţinut avocatul, argumentând că dacă nu a fost în vară un pericol pentru ordinea publică, de ce ar fi acum.

Avocatul lui Gheorghe Roman a afirmat că acesta este nu este vinovat de cele imputate, că este grav bolnav, având diabet.

Roman chiar a susţinut, în faţa instanţei supreme, că cetăţenii îl căutau încontinuu la telefon pentru a le rezolva problemele, astfel că, probabil, ar fi trebuit „să fie arestat din cinci în cinci minute”.

Sala de judecată a ICCJ a fost neîncăpătoare, la şedinţa de sâmbătă venind localnici din Jilava şi Snagov, situaţie care sugerează ataşamentul acestora faţă de edili. Localnicii au adus baxuri cu apă minerală pentru acuzaţi, jandarmii însă nepermiţându-le acestora să le primească.

Primarul din Snagov, Muşat Apostol, şi edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost reţinuţi miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie, care îi acuză de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu derularea unor afaceri cu terenuri. Cei doi edili ar fi luat mită pentru emiterea unor acte privind situaţia juridică a unor terenuri.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie i-au reţinut şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, pe finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, şi pe notarii publici Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene. Totodată, în cauză mai este cercetat Ion Scaeţeanu, o persoană din anturajul primarului comunei Snagov.