Primarii din marile orașe strâng cureaua și iau măsuri pentru economisirea energiei electrice. Ce se va întâmpla cu luminițele de Crăciun

De teama facturilor mari, primarii din România vor să facă economii drasatice la energia electrică. Edilii nu mai vor să aprindă luminițele de Crăciun.

26 sept. 2022, 17:17
Primarii din marile orașe strâng cureaua și iau măsuri pentru economisirea energiei electrice. Ce se va întâmpla cu luminițele de Crăciun

Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi la fel de strălucitoare ca în anii precedenți. Primarii din marle orașe strâng cureaua și iau măsuri pentru economisirea curentului electric.

Citește și Preţul energiei a luat-o razna, însă primarii din România se gândesc la luminiţele de Crăciun: „Oamenii trebuie să se bucure de sărbători”

Anul acesta, Sectorul 6 nu va fi iluminat festiv de sărbători, asta în timp ce şcolile din Iași nu vor mai fi încălzite atunci când nu sunt cursuri.

Primarul Sectorului 6 vrea să pună anul acesta luminițe de Crăciun numai în parcuri și astfel să reducă la jumătate costurile privind iluminatul festiv. În 2021, administraţia a plătit pentru luminițele de Crăciun circa 1,5 milioane lei.

„Ar fi un cost care ar fi cumva inoportun în acest context, pentru că este foarte mare și acei bani i-am putea folosi în proiecte de investiții. Dacă prețurile ar reveni la o valoare cât de cât mai normală, atunci acest cost ar fi mult mai ușor de justificat”, a spus primarul Ciprian Ciucu.

Și în Arad este foarte probabil să fie mai puţine luminițe pe străzi. Conducerea municipalității a cerut o analiză a costurilor pentru a vedea ce măsuri trebuie să ia în lunile următoare.

„Punem în balanță cheltuielile și de consum. Nu cred că vom ajunge la situația extremă să nu avem iluminat festiv de sărbători, ci poate dimensiunea, să să știm cât mergem de mult din centru către celelalte cartiere”, a declarat Călin Bibarț, primarul Aradului.

Primarul Iaşiului a anunţat că directorii instituţiilor din subordinea municipalităţii vor fi responsabili cu privirea la evitarea risipei de energie în instituţiile respective, edilul apreciind că trebuie ţinute aprinse doar becurile necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Timişoara se află într-o situație puțin mai dificilă, asta din cauza faptului că intră în anul Capitalei Culturale Europene.

„Intrăm în anul Capitalei Culturare în care tema este tocmai lumina așa că nouă ne va fi foarte greu să ducem acest iluminat și va trebui să ducem această povara”, a anunțat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Citește și La Baia Mare s-au aprins luminiţele ca la Crăciun deşi preţul energie a crescut alarmant şi guvernanţii fac apel la reducerea consumului