Primarii din Prahova cer simplificarea procedurii de împuşcare a urşilor. Edilii vor eliminarea celebrului dosar cu şină

Primarii din Prahova cer simplificarea procedurii de împuşcare a urşilor, precizând că ordonanţa ministrului Mediului emisă în luna iulie este ineficientă, complicată şi inutilă.

28 sept. 2021, 10:48
Primarii din Prahova cer simplificarea procedurii de împuşcare a urşilor. Edilii vor eliminarea celebrului dosar cu şină

Primarii din Prahova sunt disperaţi din cauza atacurilor tot mai dese ale urşilor. Edilii cer autorităților centrale modificarea de urgență a ordonanței și simplificarea procedurilor, până nu este prea târziu.

Primarii din Prahova cer simplificarea procedurii de împuşcare a urşilor

Citeşte şi Alertă în Prahova. Un bărbat a fost atacat de urşi. Omul a fost salvat de câini!

Edilii din localitățile de pe Valea Prahovei, acolo unde urșii au atacat trei oameni în doar câteva zile, susţin că ordonanța ministrului Mediului care reglementează împușcarea animalelor agresive, este total ineficientă, complicată și inutilă din cauza celebrului dosar cu şină, ziare.com. 

De exemplu, pentru ca ursul să poată fi împuşcat, primăria trebuie să aibă contract cu un medic veterinar care deține echipament pentru tranchilizarea animalului și care să poată fi disponibil 24 din 24 de ore.

Odată făcută selecţia pe SEAP şi semnat contractul cu veterinarul,primarul așteaptă alerta localnicilor, apoi se deplasează în zona unde a fost semnalată prezența ursului, iar dacă informația se confirmă alertează, pe rând, jandarmii, reprezentantul fondului de vânătoare, poliția, medicul veterinar etc.

Fără echipaj complet, vânătoarea este interzisă.

De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă este valabilă doar în cazul în care urşii atacă pe teren intravilan. Aceasta îşi pierde din valabilitate dacă animalele atacă pe islaz sau în pădure, iar pentru împușcare este nevoie de aceeași derogare de la Ministrul Mediului, care se obține foarte de greu.

Reamintim că în ultima perioadă mai mulţi oameni au fost răniți în Prahova. Duminică seară, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din Comarnic a aprobat extragerea ursului care a atacat și rănit grav un bărbat de 44 de ani care se afla în curtea din spatele casei sale vineri, 24 septembrie.

În cursul zilei de marți, toți primarii din zona Valea Prahovei se întâlnesc pentru a găsi soluţii eficiente pentru a scăpa de de atacul urșilor. Aceştia vor trimite  propunerile la ministerul Mediului sau chiar mai sus în speranța că cineva îi va asculta.

Reamintim că Senatul a adoptat la începutul lunii septembrie un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Citeşte şi Bărbat atacat de urs în Harghita. 14 apeluri în ultimele două zile pentru îndepărtarea urșilor din gospodăriile oamenilor


loading...