Primarii şi viceprimarii care gestionează fondurile aferente PNRR, sporuri majorate cu 50%. Anunţul ministrului Marcel Boloş: „Oamenii aceştia renunţă la multe lucruri din viaţă ca să o ducă mai bine comunitatea”

Angajaţii implicați în implementarea PNRR au primit o majorare salarială cu până la 50%. Această majorare nu le-a fost, însă, aplicată demnitarilor, nici primarilor și nici președinților de consilii județene. Până acum, primarii primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene.

30 ian. 2023, 14:37
Primarii şi viceprimarii care gestionează fondurile aferente PNRR, sporuri majorate cu 50%. Anunţul ministrului Marcel Boloş: „Oamenii aceştia renunţă la multe lucruri din viaţă ca să o ducă mai bine comunitatea”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene aferente PNRR la 50%. Ministrul Marcel Boloş a precizat că a socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului ca să stimuleze autorităţile locale în atragerea de bani europeni, ţinând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro care trebuie absorbiţi. Marcel Boloş a arătat că majoritatea proiectelor sunt derulate de autorităţile locale.

Primarii şi viceprimarii care gestionează fondurile aferente PNRR, sporuri majorate cu 50%

Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă, pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de CJ. Am socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, tocmai ca să stimulăm autorităţile locale în atragerea de bani europeni. Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim, iar fără resursă umană şi fără instrumentele de motivare corespunzătoare nu avem la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a accesa aceşti bani”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene la Digi 24

Ministrul a mai spus că urmează modificarea cadrului legislativ naţional, a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă acest spor.

Citeste si Marcel Boloș: „Desființarea pensiilor speciale, jalon de „cartonaş roşu”, care poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR”

Până acum era numărul de proiecte, şi aveam sporul ca limită maximă de 25%, şi urmează să ajustăm aceşti indicatori de performanţă tocmai pentru a stimula în continuare autorităţile locale să atragă banii europeni şi greul este pe umerii administraţiilor locale şi cred eu că pe ei trebuie să îşi stimulăm în mod corespunzător pentru a putea dezvolta localităţile şi să atragă aceşti bani pe care îi avem la dispoziţie”, a declarat Boloş, arătând că este vorba de numărul de proiecte contractate.

Sporul de 50%, un stimulent pentru primarii şi viceprimarii care „renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea”

Ministrul boloş a subliniat faptul că acordarea acestui procent de 50% nu este „o majorare mascată” a salariului, ci un stimulent.

Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil„, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%.

Citeste si Sute de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro. Boloş: Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat