Primarul a interzis bârfele. Cine nu va respecta legea riscă amendă şi muncă în folosul comunităţii

Locuitorii din orasul filipinez Binalonan risca sa fie amendati si obligati sa presteze munca in folosul comunitatii pentru... barfa. Decizia ii apartine primarului Ramon Guico si vine in contextul in care putem vorbi de un fenomen cu consecinte serioase care afecteaza mica localitate, situata la nord de capitala Manila.

02 mai 2019, 05:42
Primarul a interzis bârfele. Cine nu va respecta legea riscă amendă şi muncă în folosul comunităţii

Se pare ca vara locuitorii au obiceiul sa se adaposteasca de arsita sub coroanele arborilor si sa se dedea la irezistibila activitate de a povesti intamplari despre vecinii lor si de a recepta si raspandi zvonuri despre scandalurile financiare si sentimentale din localitate. Cam ca peste tot unde exista comunitati umane, am putea spune.

Insa in Binalonan se ajunge de multe ori la dispute serioase, fiind nevoie de interventia consiliului local pentru aplanarea situatiei. „Sunt mai multe tipuri de barfe, insa cele mai raspandite cazuri aici sunt despre conflicte legate de proprietate, bani, relatii si altele asemanatoare. Aceasta ordonanta este pentru a le aminti oamenilor ca tot ceea ce spunem este responsabilitatea noastra ca indivizi si ca locuitori ai orasului. Vrem sa aratam ca orase ca Binalonan au oameni buni, ca sunt un loc bun si sigur in care sa stai”, a spus Guico pentru The Guardian.

Clevetitorii aflati la prima abatere risca o amenda de 200 de peso filipinezi (vreo 16 lei) si trei ore de munca in folosul comunitatii, care presupune activitati precum strangerea gunoaiele de pe marginea drumului.

Daca mai cedeaza si pe viitor tentatiei, amenda poate depasi 80 de lei si vor fi obligati sa presteze opt ore de munca in folosul comunitatii.

Potrivit primarului, nu este vorba de restrictionarea libertatii de exprimare, ci de o masura care sa descurajeze defaimarea, iar cauza este sprijinita si de locuitorii insisi.

Interdictia de a barfi a fost introdusa la inceput doar intr-un cartier, dar a fost extinsa ca urmare a succesului cunoscut.

„Este modul nostru de a imbunatati calitatea vietii in oras. Un oras fara barfa este mai productiv, pentru ca eu cred ca oamenii au lucruri mai bune de facut decat sa spuna lucruri negative despre altii”, a adaugat Guico.

Ca parte a planului de a crea un mediu civilizat, in opinia sa, in Binalonan, edilul a interzis si activitati de tip karaoke dupa ora 22:00.


loading...