Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anulat o licitaţie publică pentru a da contractul, prin încredinţare directă, unei firme „de casă”

Allen Coliban, primarul USR al Braşovului, este acuzat de presa locală de anularea unei licitații pentru ca, ulterior, o lucrare de proiectare să fie dată prin încredințare directă unei firme din Cluj, abonată la bugetul municipiului de la poalele Tâmpei.

31 ian. 2023, 13:33
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anulat o licitaţie publică pentru a da contractul, prin încredinţare directă, unei firme „de casă”

Primarii USR au grijă ca banul public să fie bine gospodărit „în familie”. În data de 3 noiembrie 2021, Primăria Brașovului scoate la licitație întocmirea documentațiilor tehnice pentru două grădinițe: una în Avantgarden, cealaltă în Coresi II. Licitația era împărțită în două loturi.

Firma Danina Star din Brașov câștigă licitația pentru grădinița din Avantgarden – Bartolomeu, pentru suma de 125.000 lei plus TVA, proiectare toate fazele: Studiu de Fezabilitate, DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea autorizației de construire) și Proiect Tehnic și branșamente, potrivit Newsbv.ro.

Terenul nu era propice construcţiei unei grădiniţe

După semnarea contractului nr. 385/109478/27.10.2020, între Primăria Brașov, prin primarul de la acea vreme, George Scripcaru, societatea Danina Star începe treaba. S-au efectuat ridicările topo și încadrarea construcției în normele legislative. În acest moment, proiectantul avertizează municipalitatea că pe terenul de 1.414 mp propus pentru a se construi grădinița (nr. cadastral 14170) se pot amenaja doar două săli de clasă.

Această chestiune a fost transmisă municipalitații, conform surselor noastre din Primărie, prin adresa înregistrată la nr. 115303/12.11.2020. Adică la un interval de circa 2 săptămâni de la semnarea contractului.

În acest context, Primăria Brașov emite un alt Certificat de Urbanism, nr. 2921/10.12.2021, la distanţă de un an de la primul, iar firma din Brașov, care a câștigat licitația, se apucă iar de ridicări topo etc., pentru un teren de 2.129 mp (număr cadastral 167858).

Citeşte şi: Deputat PNL: „Pot exista discuţii despre cum se va face rotativa”. Alfred Simonis, PSD: „Se va stabili dacă protocolul va fi respectat întocmai sau se vor face modificări”

După vreo 8 luni, Primăria se răzgândește în privința construcției grădiniței pe terenul de 1.414 mp și cere rezilierea amiabilă a contractului.

Firma acceptă solicitarea Primăriei și încheie un act adițional la contractul inițial prin care acesta încetează, solicitând să fie avută în vedere dacă municipalitatea demarează construirea grădiniței în acest cartier, având în vedere că a câștigat o licitație. Fără a emite pretenții financiare pentru serviciile deja executate!

Evident, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Coliban încredințează direct unei firme din Cluj,  2GMG Construct, pentru suma de 130.000 de lei plus TVA realizarea doar a Studiului de Fezabilitate. Fără DTAC (n.r. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire), Proiect Tehnic și branșamente. Adică, nici măcar nu s-a încercat o selecție de oferte.

Miercuri a fost publicat de către Primărie anunțul pentru executarea SF în SEAP, iar joi a fost acceptată oferta clujenilor.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale: ”Egalitatea nu poate rămâne doar la nivel de vorbe”