Primarul de Balş, trimis în judecată pentru o fraudă de 600.000 de euro

Primarul oraşului Balş şi administratorul unei societăţi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, care îi acuză că au fraudat cu 605.000 de euro un fond european, obţinut pentru construirea unui abator, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 11:46
Primarul de Balş, trimis în judecată pentru o fraudă de 600.000 de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Eugen Butoi – administrator la SC EUROCOM SRL, pentru folosire sau prezentare de declaraţii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, uzul de fals, în formă continuată; Vitalie Stanciu – primar al oraşului Balş, judeţul Olt la momentul comiterii infracţiunilor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, respectiv două infracţiuni de fals intelectual, din care una în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, pe parcursul derulării procedurilor de accesare a unor fonduri SAPARD în vederea construirii unui abator pe raza oraşului Balş, judeţul Olt, în perioada 2006 – 2007, inculpatul Butoi Eugen, în calitate de reprezentant legal al SC EUROCOM SRL, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova şi, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt, mai multe documente false, inexacte sau incomplete referitoare la ridicarea construcţiei (certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi copii certificate ca fiind conforme cu originalul autorizaţiei respective).

Ca urmare, firma inculpatului Butoi Eugen, SC EUROCOM SRL, a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392,97 lei (echivalentul a 274.624,35 euro), reprezentând fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi din bugetul naţional.

În demersul său, Butoi Eugen a fost sprijinit de inculpatul Stanciu Vitalie, care, în calitate de primar al oraşului Balş judeţul Olt, a dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a documentelor false depuse la APDRP, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. De asemenea, Stanciu Vitalie a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale Primăriei aceste documente pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primăriei Balş a fost prejudiciat cu suma totală de 35.512,46 lei reprezentând taxele pe care SC EUROCOM SRL ar fi trebui să le achite pentru emiterea actelor respective.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.697.477,13 lei, reprezentând valoarea integral de contată SC EUROCOM SRL şi penalităţi.

În vederea recuperării pagubei, produsă APDRP, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând SC EUROCOM SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.