Primarul din Aleşd a fost declarat de ICCJ colaborator al Securităţii cu numele de cod Cupidon

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, miercuri, definitiv în dosarul dintre Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi primarul PNL din Aleşd, Ioan Todoca, stabilind că edilul a fost un colaborator al Securităţii comuniste.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 08:03
Primarul din Aleşd a fost declarat de ICCJ colaborator al Securităţii cu numele de cod Cupidon

Înalta Curte a confirmat că Ioan Todoca a fost colaborator al Securităţii, cu numele de cod Cupidon, aşa cum au decis judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în 2017.

„Respinge recursul formulat de pârâtul Todoca Ioan Coloman împotriva soluţiei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, ca nefondat. Definitivă”, se arată în minuta soluţiei, comunicată joi de biroul de presă al Înaltei Curţi.

Ce efecte va avea sentinţa Înaltei Curţi, este însă greu de spus. Cert este că Todoca nu va mai putea candida pentru un nou mandat din partea PNL, dat fiind că partidul are un cod de etică care prevede că niciun colaborator al Securităţii comuniste nu poate candida la funcţii publice ca liberal şi nici nu poate deţine funcţii de conducere în organizaţie.

Contactat de AlesdOnline, primarul Todoca a declarat: „Prin semnarea acelui angajament (care nu a facut rau nimanui), am reusit sa mi protejez tatal: regretatul profesor Ioan Todoca ctitorul Liceului Industrial Alesd, din acel moment ancheta asupra sa a fost mai blanda si s-a incheiat prin mustrarea sa. Tatal meu era anchetat de Securitate pentru ca a scris 4 scrisori dusmanoase tov Nicolae Ceausescu. Completul de judecata a fost unul tanar care probabil nu cunostea vremurile cand Securitatea era la putere”.

Citeşte şi: Teodor Meleşcanu, audiat la DNA într-un dosar de corupţie. Fostul şef al Senatului, atacat de protestatarul Marian Ceauşescu