Primarul din Reghin, Maria Precup, trimisă în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Maria Precup, primarul din Reghin, pentru luare de mită și abuz în serviciu, alături de arhitectul șef al municipiului și alte două persoane.

RomaniaTV.net
16 feb. 2016, 12:29
Primarul din Reghin, Maria Precup, trimisă în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a edilului Precup Maria pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a lui Moldovan Sebastian Iuliu, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, a lui Ţocu Mihai, diriginte de șantier, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual, în formă continuată şi a lui Hărşan Diaconu Camelia, arhitectul șef al municipiului Reghin, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals şi fals intelectual, în formă continuată. 

Citeşte şi: Maria Precup, primar în Reghin, lăsată în libertate de DNA după ce a fost reţinută

Potrivit motivării procurorilor, în vara anului 2012, inculpata Precup Maria, în calitate de primar al municipiului Reghin, i-a pretins inculpatului Moldovan Sebastian Iuliu, administrator al unei societăți comerciale, să îi remită o sumă de bani pentru o anumită persoană (bani ce nu i se cuveneau în mod legal), iar în schimb, edilul trebuia să accepte la plată decontarea unor lucrări neexecutate de respectiva societate, în cadrul proiectului de amenajare a unei străzi din municipiul Reghin.

Persoana ce urma să beneficieze de banii ceruți drept mită de primar era reprezentanta unei alte societăți comerciale față de care se instituiseră măsuri de executare silită pe motive de neplată a obligațiilor către bugetul de stat.

Suma de bani de 26.040 lei a fost remisă de inculpatul Moldovan Sebastian Iuliu, sub forma unui presupus contract de vânzare – cumpărare, banii fiind virați direct în conturile trezoreriei, pentru a fi stinse obligațiile societății datornice către bugetul de stat și față de care Administrația Finanțelor Publice Reghin instituise măsuri de executare silită.

La data de 4 septembrie 2012, conform înțelegerii, inculpata Precup Maria a acceptat la plată și a decontat o lucrare care nu fusese executată de societatea al cărei reprezentant a remis banii.

Acest lucru a fost posibil și prin aceea că primarul a fost ajutat de inculpații Hărșan Diaconu Camelia și Țocu Mihai care au întocmit, în fals, documentația (situație de lucrări, proces-verbal de recepție lucrări, etc. ) ce a stat la baza aprobării spre decontare a facturii fiscale emisă de omul de afaceri Moldovan Sebastian Iuliu pentru lucrări neexecutate în realitate.

Prin activitățile descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu municipiului Reghin, jud. Mureș, de 76.059,44 lei, reprezentând lucrări neefectuate și, în consecință, un folos necuvenit societății comerciale care trebuia să execute lucrările de amenajare.

Primăria municipiului Reghin s-a constituit parte civilă cu suma de 76.059,44 lei. 

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților, se mai arată în motivarea procurorilor DNA.