Primarul Timişoarei susţine că zecile de mii de ciori din Parcul Catedralei au fost alungate de lampioanele de Crăciun

Primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, că zecile de mii de ciori care populau, de peste o jumătate de secol, Parcul Catedralei, au fost alungate de lampioanele folosite pentru ornarea copacilor în timpul sărbătorilor de iarnă.

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 11:11
Primarul Timişoarei susţine că zecile de mii de ciori din Parcul Catedralei au fost alungate de lampioanele de Crăciun

„Am rezolvat problema ciorilor din Parcul Catedralei. Cel puţin pentru o perioadă, pentru că au dovedit că sunt inteligente, dar sper să nu revină, făcând ineficientă intervenţia noastră. Au fost foarte multe intervenţii, o jumătate de secol de luptă cu ciorile din spatele Catedralei, s-au folosit în zadar şi generatoare de sunete, s-au organizat şi ‘partide de vânătoare’ ţintite. În perioada Crăciunului, am observat că în zona centrală, unde s-au montat lampioane ornamentale în copaci, nu au mai apărut deloc ciori, ceea ce însemna că nu le place lumina respectivă. Am monitorizat din decembrie până acum situaţia şi nicio cioară nu a mai apărut. Atunci, i-am cerut directorului de la Mediu să monteze lampioane în Parcul Catedralei. Am remarcat că nu mai este nici urmă de ciori. Putem spune că am redat Parcul Catedralei populaţiei”, a declarat primarul într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Primarul Timişoarei a fost trimis în judecată de DNA. Nicolae Robu nu este singurul inculpat. UPDATE: reacţia edilului PNL

Nicolae Robu s-a declarat nemulţumit şi în trecut de faptul că acest parc ultracentral al oraşului a fost scos din uz din cauza păsărilor, dar nu poate lua măsuri întrucât „cioara are o lege care o protejează”.

„Parcul Catedralei a devenit parcul ciorilor, nu mai poate fi folosit de oameni de zeci de ani, pentru că păsările au fost lăsate să se înmulţească necontrolat. Eu nu pot lua măsuri de înlăturare a zburătoarelor, pentru că cioara are o lege care o protejează şi sunt ameninţat că dacă le vom împuşca, vom fi sancţionaţi„, afirma primarul.

Citeşte şi: Nicolae Robu face precizări: Unde sunt, de fapt, interzise manelele şi grătarele

El mai susţinea că o situaţie întocmită la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” ar atesta faptul că un număr tot mai mare de timişoreni ajung la urgenţe cu crize de astm, provocate de mirosul care provine din parc.

Citeşte şi: Mutare bombă! Primarul Timişoarei l-a numit secretar de stat la Dezvoltare pe cel care îi monta stick-ul pentru LIVE

Şi administraţia condusă de fostul primar Gheorghe Ciuhandu a angajat la un moment dat vânători să împuşte ciorile, dar asociaţii de protecţie a zburătoarelor au intervenit, argumentând că împuşcarea lor este interzisă.