Primarul Vienei condamnă vehement blocarea aderării României la Schengen de către Austria: „Nu ar trebui să luăm prea multe măsuri în UE care să ne izoleze”

Liderul vienez al Partidului Social Democrat (SPÖ) se opune liderului național al partidului, Rendi-Wagner. Acesta din urmă a considerat că nu este momentul potrivit pentru o extindere a Schengen, poziționându-se astfel pe aceeași lungime de undă cu premierul de dreapta, Karl Nehammer (ÖVP).

12 dec. 2022, 17:41
Primarul Vienei condamnă vehement blocarea aderării României la Schengen de către Austria: „Nu ar trebui să luăm prea multe măsuri în UE care să ne izoleze”

Liderul SPÖ din Viena, Michael Ludwig, susține aderarea la Schengen a Bulgariei și României. Cele două țări au fost considerate țări sigure de către Comisia Europeană, a declarat primarul Vienei în cadrul emisiunii de știri ORF „Wien heute”, subliniind că realizările anterioare ale celor două țări ar trebui să fie luate în considerare în această decizie. În plus, Austria ar beneficia de o extindere a spațiului Schengen.

“Nu ar trebui să luăm prea multe măsuri în UE care să ne izoleze într-o asemenea măsură încât să ne așteptăm ca apoi să existe răspunsuri corespunzătoare. De aceea sunt întotdeauna în favoarea găsirii unor soluții comune în UE”, a declarat Ludwig. Opinia sa nu este necontroversată în cadrul SPÖ. Liderul partidului SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, spre deosebire de Ludwig, a considerat că momentul unei extinderi este nepotrivit.

Ludwig, pe de altă parte, a primit duminică sprijinul eurodeputatului SPÖ Andreas Schieder. El consideră că poziția SPÖ este un “Da pentru Schengen și pentru extindere”. Momentul toamnei este considerat dificil de unii oameni, a recunoscut Schieder. Acesta l-a criticat pe cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) pentru că a pus un veto pe masă cu puțin timp înainte de summitul UE de la începutul lui decembrie. Dar și pentru că nu a acționat mai devreme în calitate de ministru de interne.

“Lacunele” sunt Ungaria și Serbia și nu Bulgaria și România, a spus el, potrivit Ziarulromanesc.at. În opinia sa, extinderea spațiului Schengen ar putea rezolva problemele. În special prin creșterea operațiunilor Frontex, a declarat șeful delegației SPÖ în Parlamentul European. Schieder și-a exprimat surprinderea față de tăcerea partenerului de guvernare al ÖVP, Verzii.

Citeşte şi: Presa din Austria îl face praf pe cancelarul Karl Nehammer: „Dacă un guvern şantajează deja restul UE, ar trebui, cel puţin, să ştie cu ce scop o face”

Nehammer vrea să vorbească din nou despre aderarea României și Bulgariei la Schengen. Dar numai după ce va fi îmbunătățită protecția frontierelor în aceste țări și după ce situația din Austria se va îmbunătăți. Comisia Europeană este cea care trebuie să ia în considerare propunerile Ministerului austriac de Interne, a declarat Nehammer în cadrul emisiunii “Pressestunde” de la ORF de duminică. “Apoi putem vorbi despre o foaie de parcurs.”

Pentru NEOS (n.r. partidul Noua Austrie și Forumul Liberal), veto-ul limitează libertățile cetățenilor UE și pune în pericol Austria ca loc de afaceri. “Mai ales în vremuri de lipsă extremă de forță de muncă. Restricționarea liberei circulații a persoanelor în loc să o sprijinim printr-un spațiu Schengen comun este extrem de populistă. Lipsită de viziune și iresponsabilă”, a declarat duminică vicepreședintele NEOS, Niki Scherak, într-un comunicat de presă, referindu-se la apelurile la boicot în România împotriva companiilor austriece.

Prin urmare, NEOS vrea să introducă luni o moțiune în principala comisie UE. “Pentru ca guvernul federal să renunțe la poziția sa de veto la nivel european. Și să nu mai blocheze aderarea Bulgariei și României la Schengen”. Verzii i-au îndemnat să aprobe moțiunea, deoarece miniștrii de la nivel european ar putea fi obligați să respecte liniile directoare ale comitetului principal din Consiliul Național, a declarat Scherak.

Citeşte şi: Un conflict militar mocnește în Europa! Președintele Erdogan amenință că va lovi Atena cu noua rachetă a Turciei