Prime de Crăciun trase la sorţi. Cine sunt cei 10 angajaţi norocoşi care vor primi pe card câte 100.000 de dolari

Cea mai bogată persoană din Australia, Gina Rinehart, a acordat pentru 10 din angajații de la compania ei câte un bonus de Crăciun de 100.000 de dolari.

16 dec. 2022, 13:07
Prime de Crăciun trase la sorţi. Cine sunt cei 10 angajaţi norocoşi care vor primi pe card câte 100.000 de dolari

Prime de Crăciun alese inedit. 10 angajați dintr-o companie, aleși la întâmplare, au primit prime de Crăciun de câte 100.000 de dolari. La începutul acestei săptămâni a avut loc tragerea la sorți și cei 10 angajați de la compania minieră pe care o deține miliardara și-au primit deja banii, potrivit news.com.au.

„Se pare că săptămâna trecută Gina le-a spus tuturor angajaților de la Roy Hill să se aștepte la un anunț important”, a declarat o sursă din anturajul miliardarei pentru un post de radio din Perth. „Apoi a anunțat că va trage 10 nume dintr-o pălărie și aceste persoane vor primi câte un bonus de Crăciun de 100.000 de dolari americani”, a mai spus sursa.

Prime de Crăciun 2022. Cadoul-surpriză de sfârşit de an, posibil printr-un artificiu fiscal

Un angajat al companiei a sunat marți la postul de radio pentru a confirma cele spuse de sursă. Acesta a mai spus că unul dintre câștigători lucrează de doar trei luni pentru compania minieră. Gina Rinehart este cea mai bogată persoană din Australia, cu o avere netă de 34 de miliarde de dolari.

 

Studiu: Prime de Crăciun puţine în România

Mulţi dintre angajatorii români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul Compensaţii şi Beneficii 2022, realizat de o companie de servicii de resurse umane, citat de Agerpres.
Conform studiului, în vreme ce o treime dintre companiile respondente nu intenţionează să facă schimbări legate de numărul de angajaţi, 39% şi-au propus să facă noi angajări, în ciuda situaţiei economice, şi 6% se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi, până la finalul anului. În ce priveşte fluctuaţia personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorităţii respondenţilor şi numai 4% au raportat un nivel de peste 46%.

„Avem în faţă o radiografie a situaţiei prezente şi a planurilor angajatorilor în ce priveşte pachetul de compensaţii şi beneficii, un element esenţial pentru atragerea şi retenţia talentelor. Ne-am propus să identificăm modul în care companiile s-au adaptat la contextul economic din acest an, iar studiul ne permite să observăm evoluţia practicilor din piaţă, precum şi tendinţe utile pentru şlefuirea strategiilor de resurse umane în 2023”, a declarat Mihaela Maranca, country manager, Randstad România, potrivit unui comunicat.

Prime de Crăciun şi tichete cadou. Ce angajaţi primesc 450 de lei pe card înainte de Sărbători

Totodată, 11% dintre liderii care au răspuns la chestionar consideră că salariile din compania lor sunt mai mari faţă de cele oferite de competiţie, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente, iar 17% apreciază că la ei în organizaţie salariile sunt mai mici faţă de acelea avute de angajaţi ce deţin posturi similare, în alte firme.

Cele mai multe companii oferă ca bonus tichete de masă și asigurări medicale

În topul beneficiilor oferite de angajatorii din ţara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează: beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo) – 84%, asigurările medicale – 81%, posibilitatea de a lucra de acasă – 76%, bonusurile – 65%, decontarea transportului – 51%.

Legat de transport, un subiect faţă de care interesul a crescut în mod special în acest an, în 71% dintre companii, maşina firmei face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcţiei justifică acest lucru.

Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat, în cel mai mare procent se regăsesc asigurările de viaţă (7% din respondenţi) şi sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creşterilor preţurilor la utilităţi (gaze, electricitate) – 6%, urmate de bonusuri anuale sau semestriale şi asigurări medicale.

Conform datelor centralizate de două chestionare derulate prin intermediul platformei LinkedIn de Randstad România în februarie, respectiv septembrie 2022, cu scopul de a identifica aşteptările angajaţilor, 47% din companii au oferit deja o creştere a salariului de până la 10%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, respondenţii au declarat că îşi doresc creşteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.