Prime de Crăciun 2022. Cadoul-surpriză de sfârşit de an, posibil printr-un artificiu fiscal

77% dintre companiile din România își recompensează angajații. Pe de altă parte, 12% vor organiza totuși petreceri de Crăciun în acest an, în timp ce 11% dintre angajatori nu vor oferi niciun beneficiu suplimentar la final de 2022,
Filip Stan
16 dec. 2022, 11:47
Prime de Crăciun 2022. Cadoul-surpriză de sfârşit de an, posibil printr-un artificiu fiscal

Prime de Crăciun 2022. Cărţile audio în limba română au intrat în pachetele de beneficii oferite de companii angajaţilor cu ocazia Crăciunului, în condiţiile în care peste 140.000 de români au ascultat cel puţin un audiobook în limba română în ultimul an, potrivit datelor Voxa. ”Angajatorii din România au adoptat rapid o practică internaţională, aceea de a include în pachetele de beneficii ale angajaţilor cărţile în format audio sau au oferit posibilitatea angajaţilor de a achiziţiona un astfel de serviciu de pe platformele de beneficii extrasalariale. Peste 1.000 de angajaţi din companiile din România au primit în această lună cărţi în format audio drept cadou de Crăciun de la angajator.  IT, editorial, financiar, e-commerce şi transporturi rutiere sunt domeniile în care angajaţii au primit aceste beneficii. Cărţile (audio sau în format fizic) oferite de companii angajaţilor beneficiază de anumite facilităţi fiscale, ceea ce a făcut şi mai apreciat acest beneficiu”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa.

Prime de Crăciun şi tichete cadou. Ce angajaţi primesc 450 de lei pe card înainte de Sărbători

În prezent, angajatorii din România au două metode avantajoase fiscal pentru acordarea cărţilor (în format audiobook, e-book sau în format fizic) ca beneficiu pentru angajaţi. Din 2022, angajatorii pot acorda, conform codului Fiscal, beneficii angajaţilor cu o valoare neimpozabilă de până la 300 de lei cu anumite ocazii (Crăciun, Paşte, 8 martie- pentru doamne şi 1 iunie- pentru angajaţii cu copii), cu care se pot achiziţiona inclusiv cărţi sau abonamente la platforme de streaming de audiobook-uri. De asemenea, cu un regim de impozitare de 10% pentru angajator, companiile pot acorda tichete culturale angajaţilor cu o valoare lunară de până la 190 de lei.

”Cititul creşte nivelul de creativitate al angajaţilor, reduce stresul, îmbunătăţeşte vocabularul şi abilităţile de comunicare, acestea fiind doar o parte dintre beneficiile aduse de lectură. Un format de carte audio îţi permite să câştigi timp pentru citit”, a mai declarat Dan Vidraşcu pentru businessmagazin.ro

Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks şi e-books, cu conţinut în limba română şi engleză, lansat în noiembrie 2021.

În prezent, platforma Voxa cuprinde 45.000 de titluri (audiobook şi e-book), iar în primul an de activitate aplicaţia a fost descărcată de peste 180.000 de persoane, dintre care 140.000 au devenit utilizatori recurenţi.

Se pregătesc prime de Crăciun. Vești bune pentru angajaţii din mediul privat

77% dintre companiile din România își recompensează angajații. Pe de altă parte, 12% vor organiza totuși petreceri de Crăciun în acest an, în timp ce 11% dintre angajatori nu vor oferi niciun beneficiu suplimentar la final de 2022, se arată în studiul realizat în perioada 11 noiembrie – 2 decembrie, pe un eșantion de circa 350 de companii.

Prime de Crăciun 2021. Veşti bune pentru angajaţi, cine încasează şi al 13-lea salariu

Se vor acorda și beneficii extrasalariale în 2022
La capitolul planuri pentru 2022, aproape o treime dintre companii își propun să ofere beneficii extrasalariale cu valori cuprinse între 200 și 400 de lei per angajat, 24% vor să investească între 400 și 600 de lei pentru fiecare persoană și aproape 20% își propun să ofere beneficii extrasalariale de peste 1.000 de lei per membru în 2022.

PRIME DE CRĂCIUN 2021. Angajații nevaccinaţi nu vor primi bonusuri de Sărbători
Bonuri de masă și abonamente la clinici private
Tichetele de masă rămân, în continuare, în topul celor mai populare beneficii extrasalariale și în 2022, având în vedere că 20% dintre angajatori le vor oferi și anul viitor. Interesul pentru zona de sănătate, de asemenea, este unul ridicat: 19% dintre managerii de resurse umane participanți la sondaj au menționat că vor acorda și în 2022 abonamente la clinici private, în timp ce 3% pun pe listă consilierea psihologică.

„Pe lângă beneficiile acestea, angajatorii investesc din ce în ce mai mult în dezvoltarea și perfecționarea angajaților. Aproape un sfert organizează training-uri profesionale, cursuri de dezvoltare personală și cursuri de limbi străine pentru angajați. De asemenea, tot mai multe companii vor fi preocupate de zona de sănătate emoțională a angajaților în 2022, sector ce a cunoscut un avânt excepțional în ultimul an și jumătate”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Tichete sociale de 1100 de lei pentru pensionari cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. În ianuarie, a 13-a pensie

Se lucrează și de acasă, și de la birou
În acest moment, 45% dintre companiile participante la sondaj spun că lucrează hibrid, și de la birou, și de acasă. 44% spun că angajații lor vin în fiecare zi la birou și doar 11% lucrează exclusiv remote. Nevoia de interacțiune față-n față se resimte însă pregnant: aproape 65% dintre oamenii de HR spun că pentru anul viitor doresc să organizeze mai multe evenimente cu toată echipa în format fizic, fie că e vorba de teambuilding-uri, ieșiri, training-uri la birou sau evenimente la nivel de departament.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor