Prime de Paşte 2023, s-au tipărit deja fluturaşele de salarii. Se dau 1880 de lei în plus la leafă pentru aceşti angajaţi

La nivelul Complexului Energetic Olteni, se dau prime de Paște, de Crăciun și de ziua meseriei, la care se adaugă cota de combustibil.

27 mart. 2023, 23:29
Prime de Paşte 2023, s-au tipărit deja fluturaşele de salarii. Se dau 1880 de lei în plus la leafă pentru aceşti angajaţi

Prime de Paşte 2023. Vești bune pentru angajații Complexului Energetic Oltenia! Cei aproximativ 12 mii de angajați ai companiei energetice vor beneficia de un bonus financiar înaintea Sărbătorilor Pascale. Mai exact, este vorba de 1.880 de lei pe care minerii și energeticienii îi vor primi în săptămânile următoare, fapt confirmat și de liderii de sindicat.

Prime de Paşte 2023. „La nivelul Complexului Energetic Oltenia acordăm 3 prime. De Paște, de Crăciun și de ziua meseriei. Mai avem și cota de combustibil. Aproximativ 1880 de lei net o să primească în mână angajații companiei energetice. Din partea sindicatului, doar la nivel de structuri sindicale o să primească oamenii, în rest, organizăm acțiuni sportive în general”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Salarii 2023. Majorări de 1387 de lei pe lună pentru angajaţi înainte de Paşte

Nu este singura veste bună. Zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au proetstat  în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Ei au cerut, ca și la ultimele astfel de manifeste, să se găsească soluții să se aplice modificările care au fost aduse Legii Pensiilor în privința minerilor și energeticienilor care lucrează în condiții dificile, dar şi creşeteri salariale, în condiţiile inflaţiei galopante.

„Nu cedăm!”, „Demisia!”, „Stop genocidului social” sau „Judecati legea în favoarea oamenilor” au fost câteva dintre mesajele protestatarilor.

Vineri, conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a prezentat liderilor sindicali bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pe anul 2023. Administrația a propus o majorare salarială cu 14% a salariilor minerilor și energeticienilor. Potrivit președintelui Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, asta înseamnă 1387 de lei brut pe lună.

SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

Salarii 2023, următoarea rudă de negocieri va avea loc luni. “Au dat un proiect de buget federațiilor în care sunt trecute, în funcție de producția de energie, o chestie minimă și una maximală de 6,8 terawați a creșterilor salariale în 2023 față de 2022. Există promisiunea că luni va pune la dispoziție un buget care să ia în calcul o producție de energie de 7,3 terawați, care va fi ceva mai mare și creștere salarială față de ce este în acest buget. În acest buget pe chestia maximală este o creștere de 14%. Toate federațiile au cerut să fie o creștere cel puțin ca cea de anul trecut, asta presupune să fie undeva la 20% creșterea veniturilor. Acest 14%, cu bonificații, cu prime, este undeva la 1387 de lei pe lună, per salariat brut. Noi vom negocia. Ni s-a propus atât, ca să ajungem la ce a fost anul trecut, trebuie să avem o creștere undeva la 20% cel puțin”, spune Constantin Mitrescu.

Salarii 2023. Se oferă pe loc 2000 de euro pe lună dacă te califici. Cine sunt românii care primesc lunar o leafă de 23.700 de euro

Salarii 2023. Ce se va întâmpla cu noii angajați

Constantin Mitrescu spune că, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, CE Oltenia va funcționa în acest an cu același număr de personal ca în 2022. În aceste condiții, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor lucra și în 2023 în cadrul CEO. „Numărul de personal, la finele anului, va fi chiar mai mare decât cel existent, care e acum undeva la 11178, am văzut că va fi 11300. Acum, trebuie să gândim că pe parcursul anului 2023 vor fi multe ieșiri la pensie. Nu mai vorbesc dacă se rezolvă cu Legea 197, în momentul ăla vor fi foarte multe ieșiri. Și fără Legea 197 tot vor fi cel puțin 1000 de ieșiri pe legea care există astăzi. Și ca să rămâi cu același număr de personal la finele anului, adică de 11300 și îți mai pleacă 900 la pensie, trebuie să angajezi 8-900. Deci, nu se pune problema să nu prelungească contractele de muncă, acum privind numai pe bugetul care a fost prezentat. Ce nu se spune acolo e dacă prelungirea va fi pe perioadă determinată sau nedeterminată, doar spune că, la finele anului, va fi același număr de angajați ca și acum. Se pare că se vor închide cele 4 cariere, pentru că anul trecut era o producție de 10 terawați și acum ei au venit cu o producție de 6,8 terawați”, a afirmat liderul Energia Rovinari.

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Salarii 2023. Președintele Sindicatului ”Solidaritatea 2013”, Nicu Bunoaica, este convins că liderii federațiilor nu vor obține nicio creștere salarială pentru angajații Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit proiectului de buget prezentat, marți, liderilor sindicali, Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă, în acest an, mai puțină energie. În acest context, Nicu Bunoaica susține că societatea nu-și va permite să plătească salariile angajaților. “Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați. Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați. Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie. Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar. Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, spune liderul sindical. Nicu Bunoaica este convins că guvernul va debloca, pe 14 martie, Legea nr.197/2021 de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, care permite pensionarea la 52 de ani. O decizie în acest sens ar urma să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia sa, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor fi primii care vor părăsi compania în acest an.