SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

Documentul care prevede toate aceste modificări este în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

21 feb. 2023, 15:16
SALARII 2023. Bugetarii care îşi pot dubla veniturile în acest an, majorare anunţată de 100%

SALARII 2023. Medicii de familie care vor alege să profeseze în mediul rural ar urma să primească salarii mai mari chiar și cu 100%, prevede noul contract cadru pus în dezbatere publică.

Autoritățile fac astfel un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști. Aproape 2.000 de medici de familie lipsesc din sistemul de sănătate.

Vești bune pentru români! Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%
Iar jumătate dintre cei care lucrează au peste 60 de ani. Adică vor ieşi la pensie peste cel mult 10 ani.Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical. Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500. În plus, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor. Acestea sunt modificările propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.

Citește și Salarii bugetari 2023. Promisiunea Guvernului pentru angajaţii din Sănătate: „Niciun salariat nu va avea pierderi băneşti în noua lege”

SALARII 2023. Documentul prevede însă și alte schimbări: Extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi – lucru care ar mai elibera camerele de gardă ale spitalelor.

Apoi, acordarea unor consultații la distanţă, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.

O veste bună şi pentru pacienții care suferă un AVC: pentru ei vor fi decontate serviciilor de logopedie la domiciliu, necesare pentru recuperarea vorbirii.

Documentul care prevede toate aceste modificări este în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.