Guvernanții taie o serie de facilităţi de care beneficiau bugetarii din 2023. Cine nu mai primeşte prime şi sporuri de la 1 ianuarie

Guvernanții cu o mana dau și cu alta iau. O serie de măsuri de austeritate vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Guvernul îngheață sporurile, primele și norma de hrana. De asemenea, nu se mai acorda anumite facilități.

08 dec. 2022, 11:43
Guvernanții taie o serie de facilităţi de care beneficiau bugetarii din 2023. Cine nu mai primeşte prime şi sporuri de la 1 ianuarie

Ședința cruciala la Guvern. Executivul adoptă majorarea salariului minim până la 3000 de lei brut, respectiv 4.000 lei brut pentru angajaţii din construcţii, de la 1 ianuarie 2023, dar și acordarea de vouchere pentru energie și prelungirea celor pentru alimente în 2023.

Pe de altă parte, Guvernul încearcă să strângă cureaua anul viitor, prin eliminarea unor facilităţi fiscale. Chiar dacă au anunţat că vor creşte pensiile, salariile, alocaţiile şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului, guvernanţi au decis şi ca de la 1 ianuarie 2023 să taie sau să îngheţe anumite venituri. Motivul invocat: nu sunt suficienţi bani la bugetul de stat şi este nevoie să se facă economie.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2023. Schimbare radicală, creşte pragul de venit, câţi români vor mai primi pe card 250 de lei din două în două luni

Executivul pregătește o ordonanță de urgență în cazul în care modificările fiscale pregătite pentru 1 ianuarie 2023 de Parlament vor pica la Curtea Constituțională.

Primele măsuri restrictive vizează sporurile, primele şi compensaţiile angajaţilor care lucrează în sistemul de stat. Facilităţiile de care beneficiau unii bugetari vor fi îngheţate anul viitor, dar le vor creşte salariile începând cu 1 ianuarie. De asemenea, bugetarii vor avea zile libere în loc de bani pentru orele suplimentare. Şi asta pentru că Guvernul propune într-un proiect de OUG privind limitarea cheltuielilor pentru anul 2023 că munca sulimentară efectuată peste durata normală a programului de lucru, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale, dar şi în restul zilelor declarate nelucrătoare se va compensa numai cu timp liber corespunzător.

Citeşte şi: Voucherele de energie, capcană pentru pensionari. Un singur LEU în plus la pensii te lasă cu facturi uriaşe neplătite de stat

Nu se vor mai acorda premii pentru angajaţii din sistemul de stat. De asemenea, indemnizaţia de hrană, rentele viagere, şi indemnizaţiile de merit vor fi îngheţate la nivelul de anul acesta.

Anul viitor, pentru militari, poliţişti, dar şi pentru poliţiştii din penitenciare compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, dar şi compensaţiile lunare pentru chirie se menţin la nivelul lunii decembrie 2022.

De anul viitor se acordă reduceri de tarife sau gratuităţi numai în limita a trei călătorii dus-întors.